Множеството обвинения срещу активистите, трима от които са напуснали страната

...
Множеството обвинения срещу активистите, трима от които са напуснали страната
Коментари Харесай

Тежки присъди за антиправителствените протести в Беларус

Множеството обвинявания против деятелите, трима от които са напуснали страната и бяха съдени задочно, включват нахлуване против чиновници на реда, скрит план за събаряне на държавното управление, осъществяване на терористичен акт.

Според управляващите протестиращите са образували съпротивително придвижване, нападали са чиновници на реда, правили са саботажи и са запалили полицейски сектори в беларуската столица Минск. 

Някои подсъдими бяха упрекнати и в опит да подпалят с коктейли Молотов къщата на проправителствения народен представител Алех Хаюкевич, ръководител на Либерално-демократическата партия на Беларус. Присъдите на стачкуващите варират от две до 25 години затвор, предава Българска телеграфна агенция.

През 2020 година Беларус беше обзет от всеобщи митинги след оспорваните президентски избори, вследствие на които властническият президент Александър Лукашенко получи шести мандат. И беларуската съпротива, и Западът жигосаха вота като манипулиран.

Властите дадоха отговор на демонстрациите с жестоки репресии, арестуваха повече от 35 000 души и пребиха грубо хиляди стачкуващи. Десетки правозащитни групи и самостоятелни новинарски издания бяха закрити.

Многопосочните репресии против критиците на държавното управление не престават и през днешния ден, като управляващите се насочват към опозиционни деятели, правозащитници и публицисти. По данни на най-известната правозащитна организация в Беларус „ Вясна “ в страната има 1492 политически пандизчии.

Вадзим Пракопию, основен опозиционен деятел, беше наказан през днешния ден на 25 години затвор като " уредник на терористичен скрит план ". Пракопию е напуснал Беларус и присъдата му беше оповестена задочно. Той поддържа беларуси, които се бият дружно със силите на Киев в Украйна.

Коментирайки присъдата, Пракопию сподели пред публицисти, че " незаконният режим на Лукашенко подпечатва неоправдателни присъди ".

Сред наказаните е и цялото семейство на някогашния военнослужещ Уладзислау Вайцячович. Той беше съден дружно със брачната половинка си, сина си и снаха си и беше наказан на 21 години затвор, а роднините му получиха присъди от 11 до 19 години.

Друг военнослужещ – Ихар Чамякин, беше наказан задочно на 20 години затвор.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР