Множество сигнали за задимяване, черни сажди и силно задушлива миризма

...
Множество сигнали за задимяване, черни сажди и силно задушлива миризма
Коментари Харесай

Горяща баржа пълна с въглища Е причината за задимяването над Русе

Множество сигнали за задимяване, черни сажди и мощно задушлива миризма получи регионалният шеф Анатоли Станев през последните няколко часа от разтревожени русенци. Жителитена града желаеха да получат достоверна информация от Станев за това какво се случва. Веднага той със съдействието на изпълнителния шеф на Асоциация „ Еврорегион Данубиус “ Лили Ганчева организираха диалози с управлението на Окръжния инспекторат за изключителни обстановки „ Влашка “ в северната ни съседка. От диалога стана ясно, че наоколо до Гюргево гори баржа, натоварена с въглища. Поради това, че все още най-вероятно е подхванато гасене с вода, се получава съществено задимяване над целия трансграничен регион. По първични данни плавателното средство е правило курс от Констанца към Белград. Самозапалването на въглищата се е случило на по време на престои на директна стоянка. Предстои изместване на баржата и нейното разтоварване.

По-късно следобяд се чака леко увеличение скоростта напразно, което би могло да се окаже причина за увеличаване на неприятните миризми над града, в случай че пожарът продължи да тлее. За момента няма заплаха от гърмежи.

Всички способени институции от прилежащо Гюргево са осведомени и подхващат нужните ограничения за справяне със обстановката, в това бе убеден Анатоли Станев. Според румънската страна оптимално бързо са били изпратени пожарогасителна техника и екипи на Окръжния инспекторат за изключителни обстановки „ Влашка “. Не е имало усложнения при локализирането на огнищата. Областният шеф е уведомил навреме кмета Пенчо Милков.

По първични данни на Регионална инспекция за опазване на околната среда има завишаване на равнищата на фините прахови частици с към 10% над междинното количество за денонощие.

По-късно денем регионалният шеф Анатоли Станев ще посети на място региона.
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР