Множество държавни ръководители, в това число чешкият премиер, кралят на

...
Множество държавни ръководители, в това число чешкият премиер, кралят на
Коментари Харесай

Разследването „Пандора пейпърс“: Над 300 световни политици укриват пари в офшорки, сред тях има българи

Множество държавни ръководители, включително чешкият министър председател, кралят на Йордания и президентите на Кения и Еквадор, са укривали активи в офшорни компании, с цел да избегнат заплащането на налози, демонстрира оповестено тази неделя следствие на Международния консорциум на проверяващите публицисти.

Разследването, наречено „ Пандора пейпърс “ („ Документите Пандора “), в което са взели участие към 600 публицисти от десетки медии като Би Би Си, „ Уошингтън пост “ и „ Гардиън “, се базира на към 11,9 милиона документа от 14 компании за финансови услуги и разкрива кои са същинските притежатели на над 29 000 офшорни компании.



Премиерът на Чехия Андрей Бабиш, който идната седмица ще се яви на избори, не е заявил офшорна капиталова компания, която е употребена за закупуването на имение във Франция на стойност 22 милиона $. Изтеклите данни свързват съветския президент Владимир Путин с секрети финансови активи в Монако.

Според документите йорданският крал Абдула II има загадка имотна империя в Съединени американски щати и Англия, оценена на към 100 млн. $. Той е закупил част от парцелите, до момента в който страната му е била в тежко финансово състояние и е получавала интернационална помощ.

Според изнесените данни от Международния консорциум на проверяващите публицисти в документите се загатват имената на 336 политици от 90 страни.
Снимка: Скрийншот icij.org
Карта на уеб страницата на организацията демонстрира от кои страни са тези политици и на нея е маркирана и България.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР