Множествената склероза (МС) е сред заболяванията енигми в медицинската практика.

...
Множествената склероза (МС) е сред заболяванията енигми в медицинската практика.
Коментари Харесай

4 фактора определят риска от множествена склероза


Множествената склероза (МС) е измежду болесттите енигми в здравната процедура. Сред дребното добре изяснени нейни особености е фактът, че за развиването й роля имат и наследствени фактори , и такива, дефинирани от средата на обитание . Като автоимунно заболяване, множествената склероза протича с разрушение на лични за организма структури под въздействие на съставените елементи на имунната система. Така всеки фактор, който по някакъв метод повлиява интензивността на имунната система, може да предопредели и риска от поява на множествена склероза .

За момента учените показват 4 фактора, които най-силно пoвлияват риска от развиване на болестта, т.е. това са най-изявените рискови фактори.

Пол
Има изразена диспропорционалност в честотата, с която множествена склероза се диагностицира при представители на двата пола. Статистиката сочи, че на всеки мъж с това заболяване се падат четири дами. Макар да е по-честа измежду женския пол обаче множествената склероза протича доста по-тежко при мъжете.

Местоживеене
Статистически, колкото по-близо до полюсите живее човек, без значение на север или на юг, толкоз рискът от развиване на множествена склероза е по-висок. Тази наклонност се асоциира с другата степен на излагане на слънце през годината и произлизащият от това риск от недостиг на витамин D . Хроничният дефицит на този витамин се смята за рисков фактор за множествена склероза заради характерната роля на витамин D като имуномодулатор, повлияващ интензивността на имунната система.

Тютюнопушене
Наред с всички асоциирани с него здравни опасности, пушенето се явява и предразполагащ фактор за развиване на множествена склероза. При това сериозен. Освен това е открито, че болестта прогресира доста по-бързо при пушачи, в сравнение с при непушачи или при хора, отказали пушенето.

Свързани публикации.. Акад. Иван Миланов: Очаквам да има дейно лекуване при мигрена, паркинсон и множествена склероза 0 Множествена склероза у деца – пробив в диагностиката 0 Как витамин D повлиява риска от множествена склероза? 0

Мононуклеоза
Интересно изследване, оповестено в журнала на Американската здравна асоциация, открива директна връзка сред мононуклеозата и множествената склероза. В кръвни проби от пациенти с множествена склероза учените откриват нараснали равнища на антитела , създавани против вируса на Епщайн-Бар, пораждащ инфекциозна мононуклеоза. Допълнителни изследвания откриват, че към 90% от диагностицираните с Министерски съвет са лекувани и против мононуклеоза в избран интервал обратно във времето.

Това са първи по рода си данни, директно асоцииращи множествената склероза с друго заболяване. Счита се, че с изключение на мононуклеозата, рисков фактор за развиване на Министерски съвет би било всяко автоимунно заболяване , защото те имат склонността да се натрупват, т.е. да се развива повече от едно по едно и също време.

Няма директна заплаха съществуването на някой от посочените фактори сигурно да докара до развиване на множествена склероза. Струпването на няколко от тях обаче следва да се преглежда като мотив за постоянни профилактични проучвания за ранно диагностициране на подлото автоимунно заболяване.
Източник: puls.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР