Многопрофилна болница за активно лечение Професор д-р Параскев Стоянов АД

...
Многопрофилна болница за активно лечение Професор д-р Параскев Стоянов АД
Коментари Харесай

Многопрофилната болница в Ловеч остана без пари за недоносените бебета

Многопрофилна болница за интензивно лекуване " Професор доктор Параскев Стоянов " АД в Ловеч остана без пари за лекуването на прибързано родените бебета. Това стана ясно от известие на фондация " Нашите недоносени деца ".

Друг проблем е и неналичието на медицински фрагменти в ловешкото поделение.

По думите на доктор Станчева, завеждащ отделението по неонатология, парите недостигат за закупуването на животоспасяващ медикамент сърфактант.

Той жизненоважен за провеждането на терапия в първите минути след раждането на бебето, което от своя страна допуска съществуването на този препарат в самото поделение.

За задачата болничните заведения следва да го закупят със лични средства , които биват възстановявани едвам след привършване на лекуване на недоносено бебе. Следователно болничното заведение би трябвало да закупи жизненонеобходимо количество сърфактант авансово.

Стойността на една ампула от препарата е 1 100 лева , а едно поделение от втора степен, намиращо се в по-малко обитаемо място, се нуждае от най-малко две, с цел да е готово да одобри дете в по-тежко положение или близнаци.

Отделението в ловешката болница е потърсило дарителска поддръжка за тези две дози на обща стойност 2 200 лева ., които да служат за запас при положение на неотложност.

От фондация " Нашите недоносени деца " са решили да закупят и дарят двете дози , а управлението на болничното заведение е поело ангажимент да отделя последващите средства от клинични пътеки за поддържане на този запас.

Отделението се грижи за близо 50 недоносени бебета годишно.

Един от създателите на Фондация " Нашите недоносени деца " Надя Дренска акцентира, че неонатологичните отделения би трябвало да се оправят поединично с казуса.

По думите ѝ обстановката изисква вниманието на държавните институции , с цел да бъдат редовно изследвани и адресирани проблемите във действието на болничните заведения.

От фондацията упорстват да се издаде особено напътствие от Надзорния съвет на НЗОК за авансово възнаграждение на флаконите сърфактант от здравната каса.

Те желаят още обезпечаване на дотация от Министерство на здравеопазването за поддържане на запас от сърфактант за всяко неонатологично поделение от държавна или общинска болница, както и за отсрочено заплащане на медикамента в рационален период след сделка сред доставчиците и лечебните заведения.

Фондация " Нашите недоносени деца " моли да се вземат всички нужни и рационални ограничения, които да подсигуряват, че нито едно новородено няма да бъде изложено на риск заради липса на животоспасяващи лекарства, без значение в коя точка на страната е родено.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР