Многократното заразяване с Covid-19 изглежда увеличава шансовете човек да се

...
Многократното заразяване с Covid-19 изглежда увеличава шансовете човек да се
Коментари Харесай

Повторно Covid заразяване увеличава вероятността от нови и дълготрайни здравословни проблеми

Многократното заразяване с Covid-19 наподобява усилва възможностите човек да се сблъска с нови и от време на време трайни здравословни проблеми след заразяването си, съгласно първото изследване за здравните опасности от наново заразяване, написа СиЕнЕн. 

Проучването, което се основава на здравните досиета на повече от 5,6 милиона души, лекувани в здравната система на VA, откри, че спрямо тези с една зараза с Covid-19, тези с две или повече документирани инфекции са имали повече от два пъти по-висок риск от гибел и три пъти по-голям риск от хоспитализация в границите на шест месеца от последната им зараза. Те също по този начин са имали по-висок риск от белодробни и сърдечни проблеми, отмалялост, храносмилателни и бъбречни нарушавания, диабет и неврологични проблеми.

Констатациите идват откакто нова вълна от разновидности на ковид, по-специално BA.5 на Omicron, станаха преобладаващи в Съединените щати и Европа, причинявайки още веднъж повишаване на случаите и хоспитализациите. BA.5 аргументи към 54% ​​от случаите в цялата страна предходната седмица, удвоявайки каузи си от предаването на Covid-19 през последните две седмици, съгласно данни, оповестени във вторник от Центровете за надзор и предварителна защита на болесттите на Съединени американски щати.

BA.5 носи основни разновидности, които му оказват помощ да избегне антитела, генерирани както от ваксини, по този начин и от предходна зараза, оставяйки доста хора уязвими към наново заразяване.

Д-р Зияд Ал-Али, клиничен епидемиолог във Вашингтонския университет в Сейнт Луис, управлява проучването, което беше оповестено като предпечат преди партньорската инспекция. Той сподели, че е решил да го направи, откакто е следил по какъв начин повторните инфекции стават все по-чести измежду личните му пациенти.

" Ако ме бяхте попитали за наново заразяване преди може би година и половина, бих ви споделил, че може би имам пациент тук или там, само че бе в действителност, в действителност рядко ", сподели Ал-Али. Това обаче към този момент не е правилно.

" Така че зададохме елементарен въпрос, че в случай че сте се заразили с Covid преди и в този момент сте във втората си зараза, това в действителност ли прибавя риск? И елементарният отговор е, че го прави. "

Отчитане на рисковете от повторни инфекции

Ал-Али и неговият екип съпоставиха здравните досиета на повече от 250 000 души, които са дали позитивен тест за Covid-19 един път, с досиета от 38 000 други, които са имали две или повече инфекции с Covid-19, документирани в медицинските си досиета. Повече от 5,3 милиона души без данни за зараза с Covid-19 бяха употребявани като контролна група.

Сред тези с повторни инфекции 36 000 души са имали две инфекции с Covid-19, почти 2200 са хванали Covid-19 три пъти, а 246 са били инфектирани четири пъти.

Честите нови диагнози след повторни инфекции включват болежка в гърдите, необикновен сърдечен темп, инфаркти, инфектиране на сърдечния мускул или торбичката към сърцето, сърдечна непълнота и кръвни съсиреци. Честите проблеми с белите дробове включват зной, ниско равнище на О2 в кръвта, белодробно заболяване и струпване на течност към белите дробове, сподели Ал-Али.

Проучването откри, че рискът от нов здравословен проблем е най-голям към времето на наново заразяване с Covid-19, само че също по този начин продължава най-малко шест месеца. Повишеният риск е налице, без значение дали някой е бил имунизиран или не и градира - което значи, че се усилва с всяка последваща зараза.

Ал-Али сподели, че това не е това, което хората в действителност считат, че ще се случи, когато се заразят с Covid втори или трети път.

" Съществува тази концепция, че в случай че сте имали Covid преди, имунната ви система е подготвена да го разпознава и е по-подготвена да се бори с него и в случай че се болестите още веднъж, може би това не ви визира толкоз доста, само че това не е в действителност правилно ", сподели той.

Ал-Али сподели, че това не значи, че няма хора, които са имали Covid и са се справили добре; има доста от тях. По-скоро това, което неговото изследване демонстрира, е, че всяка зараза носи нов риск и този риск се усилва с времето, сподели той.

Дори в случай че човек има на половина по-малък риск от развиване на трайни здравословни проблеми по време на втора зараза, в сравнение с при първата си зараза, сподели той, той към момента е с 50% по-голям риск от проблеми, в сравнение с някой, който не се е заразил с Covid-19 повторно.

Проучването има някои значими предизвестия. Ал-Али споделя, че е по-често срещано наново заразяване измежду хора, които са имали съществуващи опасности заради възраст или главното си здраве. Това демонстрира, че повторното заразяване може да не е инцидентно и може да се окаже, че рисковете за здравето, свързани с повторните инфекции, също не са.

" Възможно е по-болните човеци или хората с имунна дисфункция да са изложени на по-висок риск от наново заразяване и неподходящи последствия за здравето след наново заразяване ", сподели Ал-Али.

Той не пробва да изолира чистите резултати от повторното заразяване, а да разбере по какъв начин повтарящите се инфекции засягат хората, които ги получават.

" Най-подходящият въпрос за живота на хората е, в случай че се болестите наново, това усилва ли риска ви от остри затруднения и дълъг Covid и отговорът е ясно да и да ", сподели той.

Изследването е наблюдателно, което значи, че не може да дефинира повода и следствието.

Ал-Али споделя, че откривателите са забелязали тези нараснали опасности даже откакто са претеглили данните, с цел да отчетат резултатите от възрастта, пола, използването на медикаменти и главното здравословно положение на лицето, преди да се болести с Covid-19.

Covid-19 продължава да изненадва

Експерти, които не са взели участие в проучването, споделят, че е безапелационно.

" Смятам, че доста хора мислят, че " в случай че преживея първата си зараза, в действителност ще се оправят добре втория път. Наистина не би трябвало да има проблем ", сподели доктор Даниел Грифин, инструктор по клинична медицина в Колумбийския университет. " Популярната мъдрост, е, че повторните инфекции са леки, няма защо да се притеснявате, няма какво да видите тук ", сподели Грифин. Но това в действителност не се удостоверява.

Това не би трябвало да е по този начин. Дори когато вирусите трансформират формата си - както прави грипът - нашата имунна система нормално резервира паметта си за това по какъв начин да разпознае и да се пребори с част от тях. Те към момента могат да ни разболеят, само че концепцията е, че предходният ни имунитет е там, с цел да сътвори някакъв тип отбрана и да ни защищити от съществено увреждане.

С коронавирусите и изключително с коронавирусите SARS-CoV-2, ударите не престават да идват.

" Една година по-късно можете да се болестите наново със същия ковид за повторно. Не е ясно дали тази втора зараза може да бъде по-лека, защото коронавирусите по своята същина имат способността да пречат на дълготрайния имунитет през целия живот ", сподели Грифин пред СиЕнЕн.

Грифин споделя, че е виждал наново заразяване с Covid-19 да върви и в двете направления. Понякога второто или третото е по-леко за пациентите му, само че от време на време не е.

Как се съпоставя това с други респираторни инфекции?

В началото на пандемията хората ще се разболеят от Covid и ще минат три месеца, когато ще бъдат сносно предпазени, сподели той. Но в този момент тези повторни инфекции се случват по-често, без подозрение заради бързите промени на вируса. Той споделя, че е виждал някои хора да се заразяват четири пъти през последните две години.

" Наистина не виждаме доста сходни неща при грипа ", сподели Грифин.

Що се отнася до това какво би трябвало да вършат хората в този момент във връзка с този риск, доктор Майкъл Остерхолм, който управлява Центъра за проучване и политика на инфекциозни заболявания в Университета на Минесота, споделя, че американците в действителност са завършили с пандемията. Това обаче не значи, че пандемията е завършила с нас.

Остерхолм сподели, че има трима близки другари, които наскоро отиват на ресторант за първи път от началото на пандемията. Всички те са дали позитивен тест в границите на 72 часа след визитата в ресторанта.

Ако сте изложени на по-висок риск от съществено заболяване или просто желаете да избегнете болестта, е уместно време да носите маска N95 на публични места, споделя той.

" Хората не желаят да го чуят, само че това е действителността. Виждаме това възобновление и виждаме, че имунизациите отслабват. Ясно е, че това буди огромно безпокойствие ", сподели той.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР