Много устройства и предмети от нашето ежедневие са ни станали

...
Много устройства и предмети от нашето ежедневие са ни станали
Коментари Харесай

8 изобретения от древността, които ни се струват съвременни постижения

Много устройства и предмети от нашето всекидневие са ни станали толкоз привични, че не се замисляме по какъв начин и по кое време са били изобретени. Често тези неща ни се костват като модерни изобретения и технологии, до момента в който в действителност те са основани в антични времена и се употребяват от епохи.

По-долу ще приказваме за някои реформаторски решения от древността, които ни се костват съвременни придобивки.
 Снимка 446901
Източник:

Тоалетна хартия

Време на изобретението: към 6-ти век от новата епоха

За първи път потреблението на хартия за санитарни цели стартира в Китай. Най-ранното споменаване за това датира от 589 година.

И към 1391 година 720 хиляди листа тоалетна хартия към този момент са били доставяни на императорския двор годишно, както и 15 000 листа специфични хартии - дебели, меки и ароматни - за фамилията на императора.
 Снимка 331228
Източник:

Вятърна мелница с отвесна ос

Време на изобретяване: началото на 6-ти век

Вятърната мелница на гръцкия инженер Херон от Александрия, изобретен през първи век е най-ранният образец за потреблението на вятърна сила за задвижване на машина.

Друг образец за антично вятърно задвижване е молитвеното колело, употребявано в Тибет и Китай при започване на 4 век. Съществуват също доказателства, че още във Вавилонската империя а цар Хамурапи е възнамерявал да употребява вятърна сила за амбициозния си план за напояване.

Първите вятърни мелници, пуснати в употреба, са имали платна (лопатки), въртящи се в хоризонтална низина към отвесна ос.

Мелниците от това време са имали от шест до дванадесет крила, покрити с тръстика или плат. Тези устройства са били употребявани за мелене на зърно или добиване на вода и са били много разнообразни от по-късните европейски отвесни вятърни мелници.
 Най-старите здания в света, които се употребяват към този момент над 1 500 години
Най-старите здания в света, които се употребяват към този момент над 1 500 години

Възхитителни строителни достижения, които са запазили градивните си качествата и действат и до ден-днешен

Първоначално вятърните мелници станали необятно публикувани в Близкия изток и Централна Азия, а по-късно последователно в Китай и Индия.

Хоризонталните вятърни мелници участват в дребен брой в цяла Европа през 18 и 19 век. Най-известните оживели са Мелницата на Хупър в Кент и Мелницата на Фаулър в Батерси покрай Лондон.
 Снимка 383783
Източник:

Банкноти

Време на изобретението: към 10-ти век

Те се появяват в античен Китай, през 600 година прочие н. е. и изначало замествали монетите от благородни метали дадени за предпазване. В нещо сходно на банка се издават като документ, допускащ с него да се заплащат за артикули на други търговци. Като гаранция, че хартията в действителност има своята стойност, лицето може да показа касова записка за притежавани от него железни монети.

На държавно равнище хартиените пари стартират да се издават в Китай през 10 век. Династията Сун вкара деноминацията на две банкноти: " 1 " и " 100 " цзяоцзи. Първоначално банкнотите се издавали с стеснен интервал на годност и може ли да се употребяват единствено в избрана част от страната.

С появяването на династията Юан териториалните ограничавания върху първите печатни хартиени банкноти се отстраняват. Пускали се в послание от 4 китайски града.

С завладяването на китайските земи от монголците, обществото трябвало да изостави нормалната форма на издаване на пари в продължение на 10 години. След това процесът се възобновил и хартиените пари още веднъж се трансформирали в платежно средство.

Глобалната стопанска система стартира всеобщо да употребява такива " хартиените бележки " в края на 19 век.
 Снимка 465121
Източник:

Противопехотна мина

Време на изобретението: към 13-ти век

Общоприето е, че прародителят на мините е Китай. Първата в света противопехотна мина в Поднебесната империя била " земна мълния ". Това взривно устройство представлявало куха топка, цялостна със примес от барут и патрони.

Мините се заравяли на дълбочина 50-60 см на несъмнено разстояние една от друга на мястото, където трябвало да премине врагът. Въже, напоено със сяра, свързва запалителните устройства на всички топчета. След това го запалвало и мините експлодирали, поразявайки вражеските бойци с патрони.
 Най-старите компании в света, които работят към този момент 1000 години
Най-старите компании в света, които работят към този момент 1000 години

В света има 5 586 компании на възраст над 200 години - 3 146 са в Япония, 837 в Германия

Друг предходник на противопехотните мини в Китай е желязна топка, цялостна с барут, разбъркан с части желязо, наречена " пчелен кошер ". Заровена е в земята и към нея се донася огън по същия метод, както при " земния гръм ".

През 1277 година взривни мини във формата, повече или по-малко сходни на актуалните, за първи път са употребявани от китайците, защитавайки се от нахлуването на монголския поробител Кублай Хан. Китайците заровиха глинени саксии с барутни заряди в земята пред градските стени. Отгоре били покрити с трошен камък.

Такива мини се задействаха от пламнал фитил, пропит със селитра, или от устройство, сходно на основания след това спусък от кремък. Вражеският боец се спъва с крайник в опънатата шнур, спусъкът пусна кремъка, създават се искри и мината избухна.
 Снимка 360159
Източник:

Слънчеви очила

Време на изобретението: към 13-ти век

Първите средства за отбрана на очите от слънчева светлина са направени от поданици на Далечния Север, Азия и Америка. Очилата им били скотски кости или части кора с тесни прорези за очите.

За първи път слънчеви очила - или по-скоро техните далечни прадеди - се появяват в Китай. През 12-ти век цветни кварцови плочки са били употребявани от съдиите, с цел да попречат на очевидците да видят израза в очите им.

Преди появяването на очила, обособени полирани кристали или части стъкло за едното око са били употребявани като устройства за възстановяване на зрението. Съвременните очила най-вероятно са измислени в Италия през 13 век.

Предполагаемата година на изобретяването им е 1284 и Салвино Арпмати се смята за основател на първите очила, макар че няма документални доказателства за тези данни. Първите документални доказателства за съществуването на очила датират от 1289 година.
 Снимка 297207
Източник:

Парашут

Време на изобретяване 15-ти век

Древни записи свидетелстват за опитите на хората да се спускат от кули, дървета и скали благодарение на разнообразни устройства, наподобяващи чадър. За страдание опитите от този тип приключват с пострадване, а от време на време даже и със гибел.

Идеята за основаване на парашут идва от Леонардо да Винчи, в негови произведения от 1495 година, се загатва за опцията за безвредно втурване от височина.

На чертежи, датирани от 1843 година, е нарисувана пирамидалната конструкция на бъдещия небесен купол.

Леонардо да Винчи написа: " Ако човек има палатка от насмолено ленено платно с широчина 12 на12 лакътя, тогава той може да се хвърли от всякаква височина, без заплаха за себе си ".

По този метод, съгласно изчисленията на Леонардо, парашутът би трябвало да има повърхност от 60 м² - размер, много непосредствен до актуалните стандарти.
 Снимка 427302
Източник:

Човекоподобен робот

Време на изобретяване: 15-ти век

Информацията за първото практическо приложение на прототипи на актуалните роботи - механични хора с автоматизирано ръководство - се отнася до елинистичната ера.

Тогава на фара, издигнат на остров Фарос, са били конфигурирани четири позлатени женски фигури. През деня те блестящо блестели в лъчите на слънцето, а през нощта са били мощно осветени, тъй че постоянно да бъдат ясно забележими от надалеч.

Тези скулптури на равни шпации се обръщали, а нощем издавали като тръби звуци, предупреждавайки моряците за близостта на брега.

Прототипи на роботи са също механичните фигури, основани от арабския академик и откривател Ал-Джазари (1136-1206). Той основава лодка с четирима механични музиканти, които свирят на тамбури, арфа и флейта.

Чертеж на хуманоиден робот е изработен от Леонардо да Винчи към 1495 година. Бележките на Леонардо, открити през 50-те години, съдържат подробни рисунки на машинален рицар, кадърен да седи, да разпери ръце, да движи главата си и да подвига забралото на шлема си.

Дизайнът най-вероятно се основава на анатомичните проучвания, записани във Витрувианския човек. Не е известно дали Леонардо се е опитал да построи робот.

През 16-18 век в Западна Европа построяването на автомати става необятно публикувано - часовникови механизми, които външно наподобяват на хора или животни и от време на време са способни да правят много комплицирани придвижвания.

В сбирката на Смитсоновия институт в Съединени американски щати има един от най-ранните образци за такива автомати - " испанският духовник " (около 40 см височина), кадърен да върви, удряйки гърдите си с дясната си ръка и кимайки с глава; от време на време той донася дървения кръст в лявата си ръка до устните си и го целува.

Смята се, че този автомат е изработен към 1560 година от механика Хуанело Туриано за император Карл V.
 Снимка 458776
Източник:

Вестници

Време на изобретяване: 17-ти век

Още Юлий Цезар стартира да разгласява " Актовете на Сената ", а по-късно " Ежедневните обществени действия на хората ". Римските вестници били глинени плочки, върху които била записана хрониката на събитията.

От към 911 година в Китай стартира да се появява " Дзин Бао " (Столичен вестник).

Съвременният аналог на вестниците - по външен види и функционалности, се появява в Европа при започване на 17 век - през 1605, 1609 и 1618 година, надлежно в Германия и Нидерландия.
 Най-старите вестници в света, някои от които още излизат
Най-старите вестници в света, някои от които още излизат

Днес печатните издания са измесени от онлайн медиите, само че към момента се търсят от хората
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР