Много собственици на електрически автомобили постоянно се притесняват, че батерията

...
Много собственици на електрически автомобили постоянно се притесняват, че батерията
Коментари Харесай

Литиевите батерии с анод от индий намаляват времето за зареждане до 5 минути

Много притежатели на електрически коли непрекъснато се тормозят, че батерията ненадейно ще се изтощи и ще би трябвало да спрат по средата на пътя и да прекарат доста време в зареждане. Нова литиева батерия, създадена от инженери от университета Корнел, може да реши този проблем. Тя се зарежда по-бързо от всички аналози на пазара, като в същото време поддържа непрекъсната продуктивност в продължение на хиляди цикли на зареждане и разреждане.

„ Притесненията по отношение на пробега са най-голямата спънка пред електрификацията на превоза от всички останали, в това число разноските и потенциала на батериите, и ние открихме метод да се преборим с тях благодарение на новоразработени електроди “, споделя Линдън Арчър, професор от университета Корнел и началник на плана.

И в действителност, в случай че можете да заредите батерията на електрически автомобил за пет минути, за какво ще ви е нужна една огромна батерия за 500 км? Можете да се сдобиете с по-малка и тогава цената на електрическия автомобил става по-достъпна.

Литиево-йонните акумулатори са добре познати в колите и смарт телефоните – те са леки, надеждни и относително ефикасни. Зареждането им обаче лишава часове. Екипът на професор Арчър изследва многообещаващите свойства на индия. Това е мек метал, който се употребява основно в производството на сензорни екрани и слънчеви панели.

Проучването откри, че индият има две значими характерности в ролята на анод. Това са извънредно ниската енергийна преграда и умерената компактност на обменния ток. Комбинацията от тези качества е от решаващо значение за бързото зареждане и дълготрайното предпазване на сила, написа Science Daily.

„ Ключовото изобретение, което открихме, е принцип на планиране, който разрешава на металните йони към анода на батерията да се движат свободно, да намерят вярната настройка и едвам по-късно да се включат в реакцията на предпазване на заряда “, споделя Арчър.

Крайният резултат е, че при всеки цикъл на зареждане електродът е в устойчиво морфологично положение. Именно това дава на новите акумулатори с извънредно бързо зареждане способността да се зареждат и разреждат неведнъж в продължение на хиляди цикли.

Тази технология, съчетана с безжичното индукционно зареждане по време на придвижване, ще понижи размера и цената на батериите за електрическите автомобили. Едновременнно с това ще направи електрическия превоз по-привлекателна алтернатива за водачите.

Източник: kaldata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР