Много шестокласници не разбират защо трябва да учат основни предмети,

...
Много шестокласници не разбират защо трябва да учат основни предмети,
Коментари Харесай

Половината шестокласници: Историята и математиката са скучни, учим от страх

Много шестокласници не схващат за какво би трябвало да учат съществени предмети, като математика, история, география, британски. 46% ги считат за изцяло безинтересни. Но не престават да учат, защото ги е боязън от неуспех.

Най-много 12-годишни ненавиждат историята (43%) и математиката (40%). 35% недоумяват за какво би трябвало да учат география, 31% - британски. За сметка на това обичат физическото образование (76%), изобразителното изкуство (58%) и осведомителните технологии (57%).

Данните са от национално представително изследване на Центъра за приобщаващо обучение с поддръжката на фондации Велукс.

В България всяка година почти 57 000 деца са в шести клас, девойките са малко повече - 52%. Момичетата най-често мечтаят да са юристи (19%) или лекари (18%), момчетата - футболисти (23%) или служители на реда (17%). Обичат да слушат музика, да прекарват време на открито (момичетата) или да играят на компютърни игри или на футбол.

95% от 12-годишните считат, че е по принцип значимо да се върви на учебно заведение. За 21% повода е, че получаваш нови познания, а това оказва помощ да си намериш хубава работа. За 10% - тъй като срещаш приятелите си там. 79% харесват учителите си. И все пак 45% са подготвени да избягат от час при първа опция, демонстрират отговорите им от проучването. Защо, питат създателите му и дават отговор - тъй като учебното заведение не е съответно по отношение на децата.

За разлика от възрастните, те не считат, че най-големият проблем. От експанзия се опасяват 18%, само че за 56% проблем №1 е страхът от неуспех в ученето.

Проучването изважда на показ и други фактори, които могат да откажат децата от учебно заведение - 23% са извънредно небогати, 18% мъчно приказват български. На 14% се постанова да работят, 12% пътуват от друго обитаемо място до учебно заведение, 10% не живеят с родителите си. При 30% има риск да изгубят мотивацията си да не престават и даже да изоставен прибързано учебно заведение.

От Центъра изясняват и за какво са решили да ревизират какво е ситуацията тъкмо с шестокласниците, тъй като " те са минимум изследваната група, която обаче се намира в най-критичната възраст ", по думите на програмния му шеф Димитър Лазаров.

" Обикновено се вълнуваме мощно от 5-ти клас, когато децата стартират да учат с доста учители, и от 7-ми, когато има матури и кандидатстване. Но шести клас е сериозен за самите деца – тъй като тогава те образуват съществени възгледи за живота и рискът да изгубят интерес към ученето и даже да отпаднат, е максимален. Затова борбата за интереса им и любовта към ученето се води точно в шести клас – и е от значително значение за всички нас да спечелим тази борба ", споделя още той.

Защо това, което учите е значимо и по какъв начин може да го приложите - това са въпроси, на които е наложително да дадем отговори пред децата, съветнат от Центъра. А съветът им към учебното заведение е да създадат уроците по на практика, да се преподава отвън класната стая.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР