Много се говори за неизбежна, пълна рецесия, предизвикана от намаляването

...
Много се говори за неизбежна, пълна рецесия, предизвикана от намаляването
Коментари Харесай

Основателни ли са притесненията за широкомащабна рецесия?

Много се приказва за неизбежна, цялостна криза, провокирана от намаляването на рекордните тласъци от Федералния запас и вследствие на това внезапна промяна на цените на акциите и облигациите.

Въпреки че изчистването на спекулативната пяна от пазарите може да е потресаващо, има малко доказателства в основите на вложенията и потреблението на възобновяване на бизнес цикъла, които да поддържат неприятните вероятности. Всъщност множеството икономисти, от които чувате сходни предизвестия, четат и поясняват неправилно информацията за това по какъв начин сме стигнали до тук.

По-долу ще покажем, че голямото повишаване на безработицата и дълбокото стесняване на стопанската система преди две години бяха малко повече от момент - нищо като бурната рецесия от 2008-2009 година И че скокът на инфлацията скоро ще избледнее, защото ресурсите се преразпределят към по-критична инфраструктура и продуктивно потребление, а цените в стопанската система намират равновесие, което е било норма от десетилетия.

Началото на пандемията

Когато настъпи пандемичният потрес от Covid-19 през февруари 2020 година, нямаше структурни несъответствия в стопанската система. Нямаше доказателства за вдишване на несъразмерен риск от страна на добре капитализирана банкова система, от компании или физически лица.

Но пандемията наложи необятно публикувано прекъсване на стопанската система през март и април, а равнището на безработицата скочи от 3,5% през февруари 2020 година до 14,7% през април.

Имаше гневни изказвания за Голяма международна пандемична криза. Много реномирани анализатори изпаднаха в мозъчна гибел и се хвърлиха на борда на съдния ден. Но втората по величина стопанска система, Китай, не претърпя криза, а се възвърне внезапно след малко прекъсване, с цел да регистрира годишен растеж от 6,5% в края на 2020 година

Погрешно схващане на обстановката с безработицата

Но още по-удивително от неприятно осведомената и преждевременна прогноза за Китай беше грубото неправилно схващане на заетостта в Съединени американски щати.

Проследяването на положението на пазарите на труда по време на пандемията се оказа сложна задача. Но в случай че погледнем огромната картина, съгласно Бюрото по трудова статистика, 99,4% от нарастването на безработицата от февруари до април 2020 година - общо 17,3 милиона - се дължи на краткотрайни съкращения, множеството от които законово задължени ограничавания и закривания.

Освен това 85% от краткотрайните съкращения бяха анулирани до октомври 2020 година, а нарастването на непрекъснатите съкращения от февруари 2020 година до ноември 2020 година беше единствено 2,7 милиона, или 1,7% от работната мощ.

Сравнете тази действителност с рецесията от 2008-2009 година, когато нарастването на безработицата от март 2007 година до октомври 2009 година беше 8,6 милиона, с по-малко от 1 милион заради краткотрайни съкращения.

В резюме, базовият % на безработица се е повишил единствено с 1,5 процентни пункта, до близо 5%, по време на първичната вълна на пандемията.

Прилагайки закона на Окун - който демонстрира връзката сред безработицата и брутния вътрешен артикул - " ендогенният " спад на главния действителен Брутният вътрешен продукт е единствено 3 процентни пункта. Останалите 7 процентни пункта от 10,1 процентни пункта при започване на 2020 година се дължат на краткотрайни, законово задължени прекъсвания и обвързваните с тях краткотрайни съкращения.

Националното бюро за стопански проучвания (NBER), изследователската организация, която датира рецесиите, побърза да дръпне спусъка, като разгласи на 8 юни 2020 година, че рецесията е почнала през март. Година по-късно, на 19 юли 2021 година, NBER съобщи, че рецесията е завършила през април 2020 година, най-кратката двумесечна " криза " в историята на страната.

Мощното и невиждано възобновяване на заетостта и производството от май 2020 година, бързото отдръпване на краткотрайни съкращения, даже в лицето на последвалите пандемични талази, в този момент води до въпроса: Имаше ли " добросъвестна " криза през 2020 година?
 Колко близо е идната криза?
Колко близо е идната криза?

Goldman Sachs пресмята рискът от криза следващата година на 15%

Фискално-паричният контраудар

Внушителното неправилно пояснение на пазара на труда, съчетано с негативни резултати, доведоха до солидните фискално-монетарни тласъци, които бяха отприщени от март до май 2020 година Обхватът и мащабът на тласъците надвишиха тези на дълбоката и продължителна 18-месечна криза от януари 2008 година до юни 2009 година

Федералният недостиг набъбна от 4,6% от Брутният вътрешен продукт през 2019 година на 15% от Брутният вътрешен продукт през 2020 година Тази възходяща разлика от 11,4 процентни пункта е най-големият фискален тласък в историята след Втората международна война и надвиши с огромна разлика 8,7 процентни пункта през 2008 година криза от 2009 година

Активите на Фед се удвоиха за къс интервал от две години: от 4,2 трилиона $ в края на февруари 2020 година до 9 трилиона $ през третата седмица на март 2022 година

Патологичната негативност по отношение на вероятностите за 2021 година се ускори през цялата верига на доставки, защото производителите понижиха прогнозите за търсенето на артикули и плануваните равнища на произвеждане бяха понижени.

Тази невероятна реакция от страна на предлагането беше изострена от други разстройства, в това число цени от предходната администрация, рецесия в морската корабна промишленост заради повърхностно и злоупотребяващо отношение към екипажите на кораби по време на Covid-19 и възобновяването на регулаторните ограничавания и трудности в енергийния бранш при сегашната администрация. Това включва неочакваното преустановяване на сериозния за Северна Америка енергиен газопровод Keystone.

Спекулативни вложения

Действието на Фед за срив на лихвените проценти и инжектиране на ликвидност не провокира прекалено повишаване на задълженията на семействата или бизнеса. Но ликвидността откри пътя на най-малкото противодействие и избухна в спекулативните " салони " за игри на SPAC, надценени IPO, криптовалути, оферти за " монети ", акции на мемове, парични потоци " заплащане за поток " и незаменими токени (NFT). Това е позната мелодия: Фед, Министерството на финансите и Комисията за скъпи бумаги и тържища (SEC) не са в положение да се оправят с придобили бърза известност активи.

Сега сме очевидци на следствията от тези спекулативни ексцесии. IPO на Renaissance IPO е надолу с 60% от пика, а Nasdaq Composite Index от най-вече растежни и софтуерни акции, е в жесток мечи пазар.
 Колко набъбна дългът на Съединени американски щати и Китай от началото на годината
Колко набъбна дългът на Съединени американски щати и Китай от началото на годината

Глобалните отговорности на страните стигнаха рекордните над $305 трилиона

" Прекомерното търсене на претовареност " е мит

Възстановяването на работните места от май 2020 година е зашеметяващо, само че разказът за " несъразмерното търсене на претовареност ", който в този момент се популяризира от Фед като евентуален източник на инфлация, е доста пресилен.

Фед ненадейно превключи главния си фокус от необятната мярка за безработица U-6 към тясната мярка U-3. Разликата сред двете ограничения е намаляла внезапно от пика през март 2020 година от 8,2 процентни пункта до 3,4 процентни пункта през април 2022 година

Но мярката за безработица U-6 от 7% калибрира настоящето намаляване на пазарите на труда на 11,5 милиона спрямо 5,9 милиона с мярката U-3. По този метод има почти съвпадане едно към едно на мярката за безработица U-6 през април 2022 година с работни места през март 2022 година от 11,5 милиона.

Въпреки това, ние също по този начин знаем, че доста работни места са оповестени, само че в никакъв случай не са запълнени, защото работодателите от години се стремят да наемат квалифицирани фрагменти " Том Брейди " за не повече от 80 000 $ годишна заплата.

След това има мултивселената от HR филтри, които би трябвало да бъдат надиграни от претендентите, с цел да надскочат HR ботовете. Има свободни работни места, които в никакъв случай не се запълват. Докато заетостта в неселскостопански браншове се възвърне до 1,2 милиона от предходния пик през февруари 2020 година, тази разлика " спрямо предходния пик " не е вярната мярка за намаляване на пазара на труда.

" Потенциалната " разлика на пазарите на труда ще зависи от главния ритъм на напредък на заетостта. Заетостта се е нараснала с комплициран годишен ритъм от към 1,6% през 10-годишния интервал от края на предходния бизнес цикъл през февруари 2010 година до предходния пик през февруари 2020 година

Ние оценяваме диапазон за евентуален напредък на заетостта на заетостта на заплатите от 1% до 1,5%, което зависи както от главния напредък на популацията, по този начин и от измененията в % на присъединяване. Приемайки консервативно по-ниската оценка за евентуален напредък от 1%, този ритъм на напредък допуска евентуална разлика от близо 5,9 милиона служащи през февруари 2022 година, или към половината от U-6 мярката за безработица.

Икономиката би трябвало да прибавя почти 126 000 работни места на месец, с цел да поддържа наклонност на растеж на заетостта от 1%. За да понижи евентуалната разлика от близо 5,9 милиона служащи от февруари 2022 година до февруари 2024 година, стопанската система би трябвало да добави спомагателни 200 000 до 250 000 работни места на месец.
 Високата инфлация в световен мащаб стартира да унищожава търсенето
Високата инфлация в световен мащаб стартира да унищожава търсенето

Глобалните цени на храните доближиха рекордни равнища предишния месец съгласно Организация на обединените нации

Наистина ли Фед е " зад кривата "?

Ирония на ориста е, че същите хора планували криза през 2020 година в този момент подлагат на критика Фед, че е " зад кривата ". Но има ли някакви съответни доказателства за това?

Комисията за установяване на лихвените проценти на Фед одобри количествена цел за инфлация от 2% през януари 2012 година Тази цел беше изменена като " междинен % на инфлация " от 2% през януари 2021 година През 10-годишния интервал от началото на 2012 година до 2022 година, комбинираният % на смяна на дефлатора на персоналните потребителски разноски (PCE дефлатор) беше 1,9%, под дълготрайната цел на Фед от 2%.

Ако инфлацията през идната година " консервативно " доближи близо 4%, общият % на смяна на PCE от 2012 до 2023 година към момента ще бъде единствено 2,1%.

Реалните заплати набъбнаха единствено с 0,55% годишно през 2020 и 2021 година, спрямо растежа на продуктивността на час от 2,6% през 2020 година и 2% през 2021 година Ако Фед беше зад кривата или имаше " ненужно търсене " в пазарите на труда, действителните заплати ще се разрастват ли с ритъм, по-висок от продуктивността?

Относителни цени по отношение на инфлация

Все още нямаме задоволително доказателства, с цел да определим дали ускоряването на цените, почнало през първото тримесечие на 2021 година, е инфлационен развой, по отношение на относителна промяна на цените и заплатите.

Средните седмични приходи за всички частни служащи набъбнаха от $972 през четвъртото тримесечие на 2019 година до $1087 две години по-късно, което е нарастване от 11,8%. Въпреки това има забележителна смяна в относителните заплати.

Средните седмични приходи на служащите в отдих и хотелиерство са скочили с 16,6% през този интервал. Доходите от работа в образованието и опазването на здравето, за разлика от тях, са се повишили единствено малко повече от междинното.

Като се има поради количественото нарастване на риска от работа в тези промишлености, не би трябвало ли да има доста нарастване на заплащането, съобразено с риска?

Относителните цени на силата и цените на суровините се покачиха през 2021 година заради мощното възобновяване на търсенето. Скокът в търсенето се сблъска стремглаво със свиването на индустриалния потенциал от пандемичния потрес от 2020 година

Цените на силата и суровините се повишиха още повече през 2022 година заради войната в Украйна. В пазарната стопанска система относителните цени и заплати би трябвало да се поправят, с цел да разрешат ресурсите да се реалокират от една промишленост в друга. Този развой лишава време. Няма вълшебен федерални " заплащания за влияние върху преразпределението на ресурсите ".

Проблемът е, че заплатите и цените в други браншове имат номинална неотстъпчивост надолу. Нетният резултат е, че ще следим общи цени и повишаване на заплатите за избран интервал от време, макар че главният мотор е относителната промяна на заплатите и цените.

Главата на кривата на рентабилност е подправена

Спредът в 10-годишните и 2-годишните съкровищни облигации стана за малко негативен за два дни през април 2022 година, преди да се поправя и да се върне към естествен позитивен спред.
 Ето по какъв начин да отбраните от инфлация пенсионните си спестявания
Ето по какъв начин да отбраните от инфлация пенсионните си спестявания

Цените изпреварват растежа на заплатите и пенсиите даже в доста развитите стопански системи

Тази къса инверсия обаче беше приветствана като неоспоримо доказателство, че рецесията е сигурна. Но имаше сходна инверсия през август 2019 година Къде бяха рецесионерите по това време?

Докато спредът 10-2 може да е имал някакво предсказуемо " осведомително наличие " от 1976 до 2007 година, появяването на огромни покупки на активи на съкровищни ​​облигации и обезпечени с ипотека скъпи бумаги през октомври 2008 година и следващо солидно струпване на тренд на активи на Фед до март 2022 година до връх от 9 трилиона $, или 36,9% от Брутният вътрешен продукт, на процедура анулира това осведомително наличие, съгласно скорошни емпирични изследвания на Федералния запас на Ню Йорк.

С други думи, имаше систематичен пробив в осведомителното наличие на знака на кривата на рентабилност 10-2, започвайки с едромащабните покупки на активи през октомври 2008 година Актуализираните изследвания демонстрират, че това е " близкосрочната крива на доходността ", сегашните 3 -месечна рентабилност на съкровищницата спрямо хипотетичната 3-месечна рентабилност, две години в бъдещето, която има съответното осведомително наличие.

Приемайки 3-месечния до 12-месечен спред като прокси за кривата на краткосрочната рентабилност, този спред се е нараснал - от 26 базисни пункта през декември 2021 година до 1,51% през първите три седмици на май, отразявайки забележителното обмисляне на федералните упованията на средствата за втората половина на 2022 година и през 2023 година

Кривата на рентабилност в кратковременен проект генерира позитивен сигнал, защото бизнес цикълът има задоволително позитивни фундаменти, с цел да всмуква предстоящото нормализиране на лихвения % по федералните фондове.

Фед врязва паричната игла

Предизвикателството на Фед е да изтласка спекулативните ексцесии, които се разляха от паричните тласъци след пандемията, без да нарушава относителните корекции на цените или индустриалния напредък в стопанската система. Това е сложна задача.

Пускането на някои спекулативни балони е нужен детайл от този развой. Ресурсите би трябвало да бъдат преразпределени от " хазартни салони " и компании, които гълтам пари и тържища във веригата за доставки и енергийната инфраструктура. Това ще включва известно равнене на траекторията на напредък, сходно на това, което видяхме през 2001 година Възможно е даже да има нищожно стесняване на производството.

Въпреки това, вероятността от тежка криза по линия на 2008-2009 година е извънредно ниска. Основната разлика сред двата резултата - " меко кацане " против дълбока и устойчива криза - е ролята на ливъриджа на банковата система във връзка с разпалването на спекулативни балони.

Банковият бранш на Съединени американски щати не финансира спекулациите след пандемията. Федералният запас организира три кръга на обстоен стрес тест на банковата система през 2020 година и ограничи разпределението на банковия капитал. Нетният резултат е, че банките се появиха в края на 2020 година с по-високи равнища на капитализация спрямо година по-рано. Това беше брилянтна работа в окопите на Фед.

Ударът върху чистата стойност на семействата през 2022 година ще бъде относително добре овладян и вероятността за имплозия на благосъстоянието, провокирана от ливъридж, сходна на

домино, е ниска. Добрата вест е, че това, което назовавам " оръжия за всеобщо унищожение-въоръжена криза марсианци " е измислено. Има по-важни борби за систематизиране на ресурсите от страна на предлагането, които би трябвало да се водят и печелят.

*Материалът е с изчерпателен темперамент и не е съвет за покупка или продажба на активи на финансовите пазари

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР