Много съм благодарна на системата, че ме изплю, тъй като

...
Много съм благодарна на системата, че ме изплю, тъй като
Коментари Харесай

Дизайнерът Нора Вакарелова: Нося и правя дрехи с почерк

Много съм признателна на системата, че ме изплю, защото аз имам две висши филантропични образования (историк и публицист. б.а.), с които пробвайки да се впиша в библиотеки, театри, учебни заведения, се почувствах неудовлетворена. Аз нямам образованието в насоката, с която си развих работата.

И всичко стартира от една нужда да нося такива облекла – истински, естествени, с почерк, авторски. Уплътнявайки времето си с това започнах да си върша неща за мен, с помощта на една шивачка, тъй като аз не мога да шия, само че някой ден ще се науча. Това сподели за БГНЕС варненският дизайнер Нора Вакарелова, която взе участие с неповторими рокли в Mish mash fest, който се организира в столичната градинка зад Националната библиотека „ Св. Св. Кирил и Методий “.

Въпреки че не може да шие и няма подобаващото обучение за тази активност, Вакарелова сполучливо управлява хората, които го вършат и сполучливо ръководи три магазина. Брандът й „ Роклите на Нора “ се радва на голям интерес и нейна дреха се носи в далечна Австралия.

„ Това е един сполучливо работещ бизнес. В него е включена женската част от фамилията ми, както и няколко наети шивачки. Дрехите ми са познати в Португалия и Холандия. Вече адресирам артикули освен в Европа, само че и в Щатите. Всичко, което върша е плод на моето въображение ”, съобщи дизайнерът без диплома, само че към този момент с дълготраен опит.

За гостите на феста, тя е подготвила специфична сбирка, която носи морско въодушевление и морския лъх, който при започване на лятото е изключително подобаващ.

„ Жените от дълго време желаят да са свободни, волни, облеклата да са комфортни, от практични естествени материи, поддръжката им да не съставлява компликация и в същото време те да акцентират тяхната характерност “, сподели в отговор на наш въпрос Вакарелова, която селектира платовете и моделите.

Съсед по щанд й е Стойко Ангелов, който демонстрира по какъв начин една порцеланова чаша може да бъде неповторима.

„ Уникалното при нас е, че нямаме чаша, която да си наподобява с друга. Те си наподобяват на тип, само че са разнообразни една от друга. Една е по-крива, друга няма ръкохватка. Забавляваме се, правейки неща с кеф “, заключи Ангелов, който се занимава с изработката на чаши, чинии, пластики и даже нефункционални предмети от порцелан.

Вниманието ни притеглят илюстраторите и употребяваната техника за преместването им върху порцелана.

„ Някои неща са извадени от остарели енциклопедии, други са на избрани илюстратори. Образът се трансферира, други се рисуват непосредствено върху чашите “, изясни още той и си спомни по какъв начин всичко почнало един ден, когато решил да разбере дали може да направи нещо от глина.

„ Започнах с глина. След това видях по какъв начин се работи с порцелан. Стана ми забавно и по този начин с времето потеглиха нещата. Не ми е било фикс концепция да работя това “, съобщи Ангелов и добави, че също като Нора Вакарелова е самообразован. /БГНЕС
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР