Много съжалявам, че дебататът за смяната на националния ни празник

...
Много съжалявам, че дебататът за смяната на националния ни празник
Коментари Харесай

Проф. Михаил Неделчев: 3 март и 24 май могат да бъдат вписани в Кодекса по труда като два национални празника

Много скърбя, че дебататът за промяната на националния ни празник се разпростра по този метод, и че българското общество е разграничено поради тези светли празници – и единият, и другият (бел.ред. 3 март и 24 май). Това разяснява в предаването " България, Европа и светът на фокус " на Радио " Фокус " проф. Михаил Неделчев, историк и книжовен критик.

" Аз като книжовен историк съм доста по-пристрастен за 24 май. Естествено, че за мен това е свръхсветла и свръхважна дата. Но да се каже, че 3 март също по този начин не е значима дата, която стои в историята на България, е погрешно. Затова аз си мисля следното: Много по-добре е просто да не се подлага този спор като норма, която би трябвало да влезе в Конституцията, а в действителност с смяна в други уредби, 

Кодекса на труда. Съвсем умерено би могло да се запишат два национални празника, откакто породи този спор и проблем ", счита проф. Неделчев.

Той даде образец с Полша, Словакия и Унгария - страни, които имат по два национални празника: " Това са близки до нас страни, те имат по два национални празника, които са свързани с разнообразни събития, най-често и с оповестяване на самостоятелност и така нататък Освен това, други страни, които са по-далече от нас, това са: Индия, Пакистан също имат по два празника, Сомалия има два празника, Япония има два празника. Т.е. има такава интернационална процедура. Като това ни дава опция за един плурализъм  на празнуването и ще снеме цялото това безсмислено напрежение, което съществува, и което сплоти по този неуместен метод русофилите към 3 март. Аз ненавиждам русофилите –  само че да са живи и здрави, и те имат право на битие в българското културно пространство ", добави историкът.

По думите му 3 март е ден, който дава подтик на българската автономия, на българската самостойна страна: " Освен това, 3 март е значим, тъй като обрисува цялостното поле, цялото пространство на българското землище. Т.е. 3 март е знак на българското родно място в неговата целокупност с Македония, Тракия, егейските пространства и така нататък Естествено, да се потвърждава за какво 24 май би трябвало да бъде народен празник е безсмислено. Важен е аргументът, че съществуват опити да се присвои 24 май като празник. Руската федерация, президента Путин и така нататък го оповестиха за някакъв празник, който е пристигнал от Македония, че е македонски празник, което както знаем, не е тъкмо по този начин, тъй като традициите на честването на 24 май, българските обичаи са доста остарели ", обърна внимание проф. Неделчев, като посочи, че тези обичаи са заложени още по времето на Българското Възраждане и преди този момент.

Според него двата празника не би трябвало да бъдат противопоставяни: " Единият празник е политически. Той е празник на българската държавност и по този начин да се каже свидетелството, че доста български земи и доста българи са останали отвън рамките на днешната българска страна, и вторият празник – празникът на светите братя, който символизира нашата нематериалност, писменост, който символизира изобщо нашата просвета ".
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР