Много рядко се наблюдават две оптични явления наведнъжВчера над Русе

...
Много рядко се наблюдават две оптични явления наведнъжВчера над Русе
Коментари Харесай

Уникални оптични явления се появиха над Русе

Много рядко се следят две оптични феномени едновременно

Вчера над Русе се появи забавен облак, обагрен в цветовете на дъгата. Свидетели разгласиха фотоси в обществените мрежи и провокираха полемики какво в действителност се вижда в небето. Днес успокоиха вълненията, че това са две две оптични феномени и то по едно и също време хало и „ огнена” дъга.

Хало е оптичен феномен, основан от ледени кристали и образуващ цветни или бели дъги и други форми в небето. Много постоянно се образува към Слънцето или Луната, само че в действителност може да бъде на всички места по небето. Обикновено се образува в студени региони или при студено време, когато ледени кристали, наречени „ диамантен прахуляк “ плават във въздуха.

Огнените дъги се образуват, когато слънцето се издигне над 58 градуса в небето. Те също по този начин разчитат на верния вид облак и слънцето да грее под избран ъгъл, с цел да основат цветното небе. Концепцията за огнената дъга се разпознава като оптичен, атмосферен феномен, под формата на ореол, който е доста сходен на стандартната дъга, само че се разграничава от нея, защото дължината на нейното развиване е относително доста къса, има и по-голяма дебелина и не идва от пречупването на светлината върху капки вода, а се създава, когато светлинните лъчи я ударят, тя е върху капки лед.
Източник: dunavmost.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР