Много проекти за IoT няма да бъдат осъществими поради недостига

...
Коментари Харесай

Глобалният IoT пазар – факторите за растеж


Много планове за IoT няма да бъдат осъществими заради дефицита на чипове
(снимка: CC0 Public Domain)

IoТ пазарът е повишен с 22,4% през 2021 година, достигайки размер от 157,9 милиарда $. За неговото развиване в този момент и отсега нататък имат значение 16 разнообразни пазарни фактора. Това разгласи пазарният анализатор IoT Analytics, който наблюдава пазарите на IoT, AI, облачни решения и Индустрия 4.0.

Растежът за отминалата година е малко по-слаб спрямо 24-те %, регистрирани година по-рано, споделя още анализаторът. Причината за това се крие в няколко фактора. Сред тях са по-бавното от предстоящото икономическо възобновяване, дефицитът на чипсети, разстройствата във веригите на доставките.

Към сегашния миг предвижда, че пазарът ще нараства с по 22% приблизително годишно в интервала до 2027 година, достигайки до размер от 525 милиарда $. Петгодишната прогноза е понижена по отношение на миналата година. Налице са редица спънки за растежа, чието влияние е доста по-дълбоко влияние от предстоящото преди.

Основните от тях са дефицитът на някои доставки и спирания на веригите на доставки (най-вече дефицитът на чипове, който в този момент се чака да продължи до 2024 година и евентуално даже след това) и дефицитът на работна ръка. Въпреки редуцираните прогнози за напредък, IoT остава доста гореща софтуерна тематика. Множество планове минават към фаза на внедряване. Очаква се броят на обвързваните IoT устройства да доближи 14,5 милиарда в международен мащаб до края на 2022 година

Като част от прогнозата анализаторите са разгледали по-задълбочено по какъв начин траекторията на напредък на IoT пазара се въздейства от главните макротенденции в областите на стопанската система, политическото развиване, факторите на околната среда и софтуерния прогрес.

Налице са 16 макрофактора, влияещи върху пазара на IoT:

1. По-слаб растеж на търсенето

В своята прогноза за международната стопанска система от януари 2022 година Международният валутен фонд (МВФ) предвижда растеж на Брутният вътрешен продукт от 4,4% през 2022 година след растеж от 5,9% през 2021 година В съпоставяне с октомври 2021 година икономистите на МВФ към този момент намалиха вероятностите за напредък за 2022 година с половин процентен пункт поради по-високата инфлация, възходящите случаи на COVID-19 и общите проблеми във веригата на доставки. Цялостната убеденост на бизнеса и възобновяване на потреблението са по-слаби от предстоящото. Това в допълнение ще се отрази на икономическата интензивност. Принос за утежняването на картината има и руско-украинската рецесия.

2. Повишаване на цените на суровините

Инфлацията внезапно нараства в множеството стопански системи. Повишаващите се цени на силата, суровините и храните започнаха да засягат бизнеса на всички места. Инвестиционната банка Goldman Sachs съобщи, че е все по-загрижена за инфлацията, и увеличи прогнозата си за инфлацията за 2022 година Тъй като възходящите цени на суровините имат негативен резултат върху облагите, фирмите имат лимитирано пространство за вложения. Това на собствен ред има негативен резултат върху новите технологии като IoT.

Надеждата на брашна е в наблюденията, че потреблението на IoT се преглежда като метод за възстановяване на дейностите на фирмите. Тъй като маржовете се свиват, фирмите ще гледат на IoT като на инструмент за възстановяване на дейностите си и инвестиция в ограничения за понижаване на разноските. В този смисъл резултатът от високата инфлация върху IoT може да има прочут буфер. Все отново това преимущество няма да е задоволително, с цел да надвиши негативните стопански последствия от възходящите цени на суровините.

3. По-ниски оценки за „ разтърсващите ” технологии

Очаква се централните банки по света да усилят доста лихвените проценти през идващите месеци, с цел да се борят с инфлацията. Това нарастване е неприятна вест за бързоразвиващите се софтуерни компании и новостартиращи компании, тъй като слага под напън общите им оценки. Може да се чака, съгласно анализаторите, в близко бъдеще да стане много по-трудно за компаниите за „ разтърсващи “ нови технологии да съумеят да привлекат финансиране.

4. Нестабилни вериги за доставки

Прекъсването на веригата на доставките набъбна като проблем през 2021 година заради редица фактори, в това число локдауните поради ковид, дефицит на контейнери и блокажа на Суецкия канал. В допълнение към това проблеми има и с доставките на чипсети. Това визира бизнеси от всички сфери.

5. Реорганизации на източниците

В резултат на нестабилните вериги на доставки, доста компании минават от тактика за работа с един снабдител към тактика за работа с голям брой източници, с цел да си обезпечат повече благоприятни условия при положение на бъдещо спиране. В същото време държавните управления започнаха да упорстват за пренасочване на значимите производства, с цел да смекчат последствията от все по-нестабилните вериги на доставки. И в Европа, и в Съединени американски щати се разпростират стратегии и планове за поощряване на локалното произвеждане.

Като се имат поради относително високите разноски за труд, фирмите ще би трябвало да влагат в най-съвременни индустриални мощности и решения от вида Индустрия 4.0, с цел да останат конкурентоспособни. Този блян ще докара до вложения в нови, най-съвременни индустриални мощности в страни с релативно високи междинни заплати.

6. Руско-украинска рецесия

Полупроводниковата промишленост стартира да се запасява със първични материали още преди експлоадирането на руско-украинската рецесия. Това обаче се оказа незадоволително. В конфликтните зони се създават огромни количества неон и паладий, които са основни за доста промишлености, изключително софтуерни: дефицитът на полупроводници се чака да се утежни, в случай че спорът продължи прекомерно дълго, като това няма метод да не се отрази на пазара на IoT.

7. Недостиг на умения/работна ръка

Недостигът на умения става все по-осезаем проблем. Компаниите изпитват усложнения да наемат задоволително квалифицирани чиновници и да образоват, с цел да продължат напред с цифровата промяна и AI, IoT и облачните си планове. IoT Analytics наблюдава онлайн обявите за работа, с цел да разбере повече за дефицита на умения и обвързваните с това трендове. Между юли 2021 година и март 2022 година обявите за работа, споменаващи „ Изкуствен разсъдък ”, са нарастнали с 50%, като бързо нарастват и акцентите върху „ Интернет на нещата ” (+41%) и „ Облак ” (+30%). Неотдавнашно изследване, оповестено от Inmarsat, разпознава неналичието на вътрешни умения като съществена спънка пред внедряването на IoT.

8. Европейски закон за данните

Европейският закон за данните, който евентуално ще влезе в действие през 2023 година, може да има позитивни последствия за конкуренцията в софтуерното пространство. Европейската комисия възнамерява да вкара инструкция, която разрешава на клиентите (бизнеси и потребители) да превключват сред разнообразни снабдители на облачни услуги за обработка на данни и да постановат защитни ограничения против противозаконен трансфер на данни.

Това ще разреши и на потребителите на свързани устройства да получат достъп до генерираните от тях данни, които все още са налични главно от производителите. След това на крайните консуматори ще бъде позволено да споделят тези данни с трети страни, които биха могли да предложат спомагателни услуги. Тази опция може да помогне на новостартиращите компании и на редица други участници да разширят своята потребителска база.

9. Устойчивост

Повече от 300 компании са се заели с The Climate Pledge – самодейност, която изисква фирмите да доближат нулеви чисти въглеродни излъчвания до 2040 година За да сполучат в сходна амбициозна цел, фирмите ще би трябвало да мерят и понижават въглеродните излъчвания през идващите години. IoT ще има голяма роля за устойчивото развиване, по-специално в сферите на ръководство на силата, ръководство на възобновима сила и новото потомство системи за отопление и климатизация.

Екстремните метеорологични феномени ще подсигуряват, че изменението на климата продължава да притегля публичното внимание непрекъснато. А това ще докара до по-нататъшни вложения в енергийна успеваемост и въглеродна индиферентност.

10. Намаляване на зависимостта от изкопаеми горива

Правителствата, фирмите и частните лица от ден на ден минават към различни източници на сила. Автомобилните производители създават от ден на ден електрически модели. Множество държавни управления финансират разгръщането на мрежите за зареждане на е-коли. Дори тежката индустрия и превозът се стремят към водорода, с цел да заменят изкопаемите горива. Страните-производителки на нефт се насочват към огромни планове за рандеман на възобновима сила. Всичко това занапред ще провокира вложения в интелигентни мрежи, смарт-градове, интелигентна енергетика и IoT.

11. Живот с ковид

Изглежда, че светът от ден на ден се отхвърля от концепцията да се пребори с ковид и пристъпва към тактиката „ живот с Covid ”. Новите разновидности на вируса са все по-щадящи. Въпреки това страхът от нови локдауни ще подтиква в допълнение повишаване на разноските за някои сюжети на потребление на IoT, като да вземем за пример отдалечено наблюдаване и надзор на активи. Интелигентното следене на работните процеси и наблюдението на качеството на въздуха евентуално ще станат по-масово прилагани в актуалните офис-сгради в бъдеще.

12. Съзряване на изкуствения разсъдък

Проучване от 2021 година по отношение на навлизането на IoT сподели, че единствено 16% от фирмите са възприели напълно изкуствения разсъдък като част от плановете си за IoT, до момента в който 70% го вкарват или имат пилотен план. Значението на изкуствения разсъдък за IoT към момента нараства. Очаква се съществуването на нови софтуерни принадлежности, създаването на опростени решения за изкуствен интелект, вливането на ИИ в унаследени приложения и напредъкът в хардуера за изкуствен интелект да усилят така наречен изкуствен интелект на нещата (AioT). Анализаторите са на мнение, че пазарът на AIoT ще доближи $102,2 милиарда до 2026 година

13. Облачните снабдители се концентрират върху IoT

Тъй като миграцията на работните натоварвания към облака продължава, трите съществени играча – Microsoft, AWS и Гугъл – не престават да влагат доста в IoT. Те вършат вероятни информационни услуги, оферират характерни за дадени промишлености услуги и внедряват „ цифрови близнаци ” като главен детайл от своя IoT облак. В доста връзки тези огромни имена се трансфораха в „ гръбнак ” на IoT. Очаква се техният нескончаем ангажимент към развиването на технологията да усили общия напредък на пазара на IoT за години напред.

14. Свързаност

5G беше най-обсъжданата тематика на Световния мобилен конгрес в последните години. Наред с 5G, през последните години бяха въведени редица по-зрели технологии за свързване, в това число LPWAN, Ethernet върху един чифт, Wi-Fi 6 и сателитен интернет посредством спътници в ниска орбита. Възможността за по-мощна съгласуваност на по-ниски цени продължава да развива пазара на IoT и дава нови концепции на клиентите, като да вземем за пример опцията за предприятията да основават свои лични частни 5G мрежи.

15. Ръст на случаите в киберсигурността

Броят на офанзивите в света на киберсигурността е огромен от няколко години. Често се случват огромни произшествия с пробиви в системите на огромни корпорации с въздействие в световната стопанска система. Големи автомобилни производители прекъсват производствата си, снабдители на енергийни услуги и горива стопират работа – сходни образци към този момент са доста и те показват рисковете, пред които е изправен IoT. Все отново такива събития ще бъдат и попътен вятър за промишлеността за известно време (като в същото време са попътен вятър за тези, които оферират решения за киберсигурност).

16. Липса на чипове

През 2021 година имаше дефицит на 20 милиона клетъчни IoT чипа заради световния недостиг в тази област. Недостигът продължава да бъде най-значимата болежка на полупроводниковата промишленост и надлежно на болшинството от нейните клиенти. На MWC 2022 стана ясно, че времето за доставка на чиповете от 40–50 седмици се е трансформирало в „ новото приблизително ” за индустрията; че препроектирането и предварителната поръчка на чипове с авансово заплащане се е трансформирало в общоприета бизнес-практика за индустрията; че промишлеността не е в положение да дефинира дали скокът в търсенето на чипове отразява суматохата или просто е „ новото обикновено ”.
още по темата
Според изследване, извършено от Avnet, 85% от инженерите чакат по-дълги периоди за доставка на чипове през идващите 18 месеца. Следователно доста планове за IoT няма да бъдат осъществими поради възходящите цени и лимитираното предложение.

Вероятно дефицитът ще ограничи растежа най-малко през 2022 и 2023 година В дълготраен проект обаче вложенията в спомагателни мощности биха могли да усилят предлагането и да доведат до по-ниски цени. Първите признаци на наклонността са видни: Intel неотдавна разгласи серия огромни вложения в Съединени американски щати и Европа, с цел да построи нови индустриални мощности за чипове в разнообразни местоположения по света.
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР