Много от познатите храни вероятно скоро ще изчезнат от магазините.

...
Много от познатите храни вероятно скоро ще изчезнат от магазините.
Коментари Харесай

ЕК разглежда все повече заявки за производство на храни от насекоми: щурци, мухи, търтеи и скакалци

Много от познатите храни евентуално скоро ще изчезнат от магазините. Хората даже няма да виждат, тъй като ще навлязат храни въз основата на инсекти, настояват учени.

В доста страни по света храната, приготвена от брашнени червеи да вземем за пример, към този момент е приета за безвредна. Учените опитват с самун от брашно от инсекти, отглеждат месо в епруветки и получават мляко в лаборатории, за което настояват, че не се разграничава от същинското.

Преобладаващото болшинство от хората не биха пробвали варени или пържени инсекти, само че това стеснение, съгласно учените, отпада, в случай че в ястието насекомите са невидими, написа РИА Новости. Експериментите демонстрират, че без значение от погнусата си към насекомите по принцип, мнозина драговолно се съгласяват да пробват да вземем за пример бисквити с брашно от щурци, стига изделията да наподобяват по обичайния метод и насекомите да са незабележими.

По-рано тази година Европейската организация по сигурност на храните разгласи ларвите на брашнения червей за годни за консумация и през май всички страни от Европейски Съюз утвърдиха това решение. Френската компания Agronutris, която подаде поръчка, бе утвърдена за единствен снабдител на „ хранителни “ инсекти на пазара в продължение на пет години. Но евентуално това няма да е за дълго, защото в Европейската комисия са постъпили още 11 запитвания от компании, касаещи и щурци, скакалци, мухи и търтеи.
 Европейски Съюз утвърди първите ядливи инсекти Европейски Съюз утвърди първите ядливи инсекти
Изсушен жълт брашнен червей към този момент може да се продава в 27-членния блок, след решение на държавните управления на Европейски Съюз и оценка на сигурността н...

Продуктите с брашнен червей скоро ще се появят при множеството от огромните европейски търговци на дребно. Неговите ларви от дълго време се отглеждат в индустриален мащаб в Европейски Съюз, само че до момента единствено за животновъдни и рибни ферми. В Русия, съгласно Андрей Зюзин, член на работната група по пътната карта на FoodNet към Националната софтуерна самодейност (NTI), хлебните произведения, създадени с протеини от инсекти, ще станат налични през идващите две години, отбелязва РИА Новости. И възможностите са огромни първото утвърдено хранително насекомо да бъде избран тип муха, добавя изданието. Това е по този начин, тъй като все още към този момент се създава брашно от нея, само че към този момент единствено като храна за добитък.

Неотдавна от Изследователския институт на хлебопекарната промишленост в Русия са открили, че оптималният вид е да се прибавят 5% брашно от муха към тестото. Така усетът на хляба няма да се разграничава доста от нормалния, а наличието на протеини ще се усили. Учените са пресметнали, че 100 грама от такива сладкиши съставляват 13% от дневните потребности от протеини.

Според някои специалисти обаче този % е надценен. Причината е, че част от този протеин влиза в състава на хитиновите мембрани, които на практика не се усвояват от хората.

 
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР