Много от пациентите, засегнати от коронавирусната инфекция, са с повишен

...
Много от пациентите, засегнати от коронавирусната инфекция, са с повишен
Коментари Харесай

ВМА с призив: Ваксинирайте се, COVID-19 уврежда сърцето ви

Много от пациентите, наранени от коронавирусната зараза, са с нараснал риск от тромбоцитно усложение, което покачва риска и от белодробни тромбемболии, инсулти и инфаркти. На огромна част от тях се прави инвазивно проучване, с цел да се минимализират рисковете от следващи сърдечно-съдови произшествия.Това показват медиците от Военномедицинска академия на страницата на лечебното заведение във Фейсбук.
Редица пациенти идват с усложения след остро протекла коронавирусна зараза. Като последица от COVID-19 можем да посочим и вторичното засягане на сърдечния мускул – миокардит и възпалението на обвивката на сърцето или така наречен перикардит, разяснява доктор Акиф Шабан, началник на Отделението по инвазивна кардиология на Военномедицинска академия (ВМА).

Голяма част от тях към този момент имат белодробна непълнота като последица от протеклата зараза, а дружно с това се явяват и сърдечните увреждания. В такива случаи се стартира лекуване, което протича в границите на няколко месеца и има за цел да понижи сърдечния проблем и да бъде преодоляно това вторично засягане на сърцето.

COVID-19 обича живият организъм. Идеята му е да се развива и да продължи да живее. Затова пазете сърцето. В международен мащаб опазването на здравето залага повече на профилактиката. Ние тук залагаме повече на дейното лекуване. Профилактиката и предварителната защита на коронавирусната зараза е спазването на противепидемичните ограничения. При пациентите с съпътстващи болести те са още по-важни и даже неотменна част от тяхното всекидневие.

Препоръчвам имунизацията, защото тя е единственото избавление от коронавирусната зараза. Ние би трябвало да се научим да живеем с този вирус. А за нашите пациенти, тези със сърдечно-съдовите проблеми, единствено едно камъче може да обърне каруцата. За тази една година ние сме имали десетки пациенти, поради които екипът ни се е събирал по неотложност – безусловно измежду нощ, и животът им е бил заплашен точно поради затрудненията от инфекцията. Точно поради това всички, които са се допитали до нас, ги успокояваме, че не трябва да имат терзания по отношение на имунизациите. Защото това е един коз против вируса, единствено по този начин ще изградим щит против болестта. Ваксината ще защищити от вероятно по-тежко протичане на инфекцията, защищава от тежките форми на COVID-19, което за пациентите със сърдечно-съдови болести е извънредно скъпо.
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР