Много от нелегалните мигранти в Германия избягват да посещават лекари,

...
Много от нелегалните мигранти в Германия избягват да посещават лекари,
Коментари Харесай

Когато след посещението при лекаря, идва депортация


Много от незаконните мигранти в Германия заобикалят да посещават лекари, с цел да не бъдат предадени данните им на имиграционните служби. Но какво става, в случай че се постанова?

През 1993 година той бяга от войната в тогавашна Югославия. Преди 5 години е трябвало да напусне Германия. Но той остава. " Не мога да си показва да пребивавам другаде. За мен домът ми е тук, в Германия ", споделя мъж, който желае да резервира анонимността си, поради боязън от управляващите.

Страхува се, тъй като живее в Германия без позволение за престояване. Ако имиграционните власти разберат къде се намира, е застрашен от депортиране. Според оценки от 2014 година, сред 180 000 и. Католическият конгрес " Живот в конспиративност " оповестява, че по-актуални и достоверни калкулации няма.

Живот без здравни осигуровки

Животът без позволение за престояване значи и живот без здравни осигуровки. Въпреки болките, които изпитвал, той не отишъл на доктор, споделя мъжът. Докато не получил сърдечен удар. Често му било неприятно. Но не е очаквал сърдечен удар. " Мислех си, че ще се усещам зле за няколко минути и след това постепенно ще се оправя. "

Но този път не се почувствал по-добре. Вместо това се наложила незабавна интервенция. След това получил сметка за 5000 евро. и на организацията " Лекари на света ".

Ако самоличността на незаконният преселник бъде открита, той може да бъде депортиран.

Мъжът не може да си разреши нужните спомагателни проучвания, както и възможна нова интервенция. Теоретично има право страната да поеме разноските по лекуването. Но мъжът не желае да кандидатства за това - от боязън да не бъде депортиран.

Иск пред Федералния парламентарен съд

Страхът му е състоятелен. Службата за обществено подкрепяне ще бъде задължена да съобщи данните му на имиграционните управляващи. Това е уредено в член 87 от Закона за пребиваването. Подкрепен от организацията " Общество за цивилен свободи ", мъжът завежда дело против това пред Федералния парламентарен съд.

" Задължението за докладване е противоконституционно, защото пречи на хората да се възползват от правото си на здравна грижа ", споделя юрист Сара Линкълн. " Всеки има право на съответни здравни грижи, това е част от гаранцията за човешко достолепие. (...) Това важи абсолютно за всички хора, без значение какъв статут на престояване имат. "
Редакцията предлага
Но има и причини в поддръжка на наложителното докладване пред управляващите. То е " израз на законния интерес на страната да знае кой пребивава на територията ѝ ", споделя Винфрид Клут от Университета Хале-Витенберг. " Всеки, който желае да остане в за по-дълъг интервал от време, би трябвало да се записва. И всеки е длъжен да го направи. "

Защото страната носи отговорност за хората. За да може да извършва тази си отговорност, тя би трябвало да знае кой се намира в страната.

Консултации с доброволци

Отговорността за здравните грижи за мигрантите без документи постоянно се поема от доброволчески организации, като да вземем за пример сдружението от Майнц " Armut und Gesundheit in Deutschland ". Те оферират безвъзмездна здравна клиника без настаняване и не изпращат данни на управляващите.

Но и техните благоприятни условия имат своите граници: " Когато е нужна анестезия, когато е належащо по-голямо стерилно пространство, в случай че се наложи хирургическа интервенция, няма по какъв начин да помогнем ", споделя Себастиан Шинк, който е един от двамата непрекъснато работещи лекари в сдружението. 

Според юрист Линкълн това не може да замени  " постоянните грижи, които държавата би трябвало да дава ". Тя споделя още, че " наложителната регистрация в здравната система не разкрива незаконни мигранти, тъй като те просто заобикалят връзката със обществените управляващи. " И е реалност, че събраните по този метод данни не са доста. 

Може ли да има политическо решение?

Политиците желаят да вземат отношение. Министерството на вътрешните работи желае да прегледа тематиката " в законопроект за миграцията евентуално в края на годината/началото на идната година ".

От 2011 година насам към този момент се ползва изключение за образованието, тъй че децата да не бъдат лишавани от правото да посещават училище. Но искът на мъжа без документи е изправен и пред в допълнение предизвикателство: защото съдилищата също са длъжни да предадат данните му на имиграционните управляващи, той е подал желае си анонимно. Административният съд се е произнесъл, че искът не може да бъде прегледан по този начин. Предстои Федералният парламентарен съд да се произнесе по въпроса.

***

Вижте и това видео от нашия списък: 
" В България нямаме бъдеще. Дойдох в Германия, с цел да изуча децата си. "
 
Източник: dw.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР