Много от нас ще са преживявали или чували за следния

...
Много от нас ще са преживявали или чували за следния
Коментари Харесай

Защо някои хора не се заразяват с коронавирус, дори да общуват със заболели

Много от нас ще са преживявали или чували за следния сюжет: някой дава позитивна проба за COVID-19, само че макар че съжителстват с него, един или повече членове на неговото домакинство не престават да са негативни . На въпроса по какъв начин това е допустимо се пробва да отговори ново проучване, за което споделя.

Знаем, че SARS-CoV-2 се популяризира основно посредством въздушни частици и елементарно се популяризира сред хора, събрани на едно място. Как тогава тези, дишащи същия въздух като инфектираните, могат да останат незаразени?

Според ново изследване повода може да е, че някои хора са били изложени на други коронавируси в предишното, което им е разрешило да изградят имунни кафези на паметта, наречени Т-клетки – а те обезпечават отбрана против ковид SARS-Cov-2.

, извършено от група учени и подкрепено от Националния институт за здравни изследвания на Обединеното кралство, наблюдава 52 семейства, където има инфектиран с COVID-19. Целта е да бъде уловен най-ранния миг, в който лицата са развили имунен отговор към вируса SARS-Cov-2. Кръвните проби за имунни кафези са направени сред ден първи и ден шести от момента, когато е ясно, че човек от семейството е с позитивен тест за COVID-19.

В резултат са открити по-високи равнища на Т-клетки на паметта в пробите на тези, които са дали негативен PCR за COVID-19 , в сравнение с тези с позитивен тест.
 Какво да вършим, в случай че сме инфектирани с Омикрон  Какво да вършим, в случай че сме инфектирани с Омикрон  Какво да вършим, в случай че сме инфектирани с Омикрон  Какво да вършим, в случай че сме инфектирани с Омикрон
Според създателите на проучването равнищата и скоростта, с които Т-клетките се задействат, откакто са били изложени на контакт с COVID-19 вкъщи, приказва, че тези имунни кафези са съществували преди този момент от предходни инфекции с ковид , а не от настоящето излагане на SARS-Cov -2. Учените настояват, че тези съществуващи Т-клетки са провокирали имунен отговор, който бързо се оправя с вируса SAR-CoV-2 преди индивидът да може да се болести и даде позитивен PCR тест. Макар да откриват Т-клетки в групата, която е с позитивен тест, прия нея равнищата не са толкоз високи.

Терминът ковид е необятен и обгръща редица вируси с изключение на този, който предизвиква COVID-19. Много от елементарните настинки са породени от вируси, принадлежащи към фамилията на коронавирусите.

Проучването допуска, че Т-клетките на паметта, основани поради излагане на тези вируси, могат да бъдат повода някои хора да имат негативен резултат за COVID-19, макар че живеят с човек, който е позитивен. Въпреки че другите коронавируси предизвикват разнообразни болести и вирусите се държат по друг метод, те имат някои общи характерности, които ги сплотяват в едно и също семейство. Техните споделени структурни прилики разрешават на имунните кафези, които разпознават един вид ковид, да разпознават и различен вид.
Източник: edna.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР