Много от нас са свикнали многократно да кипват вода, за

...
Много от нас са свикнали многократно да кипват вода, за
Коментари Харесай

Защо не трябва да кипите повторно вода за чай или кафе

Много от нас са привикнали неведнъж да кипват вода, с цел да създадат чай или кафе, без да мислят за вероятните последици. Изследванията обаче показват, че многократното шупване на вода може да повлияе на усета на напитката и даже на вашето здраве.

Защо е най-добре да избягвате тази процедура, съобщава Wprost.

1. Промяна в състава на водата.

Концентрация на минерали: При шупване част от водата се изпарява, само че минерали като калций и магнезий остават. Многократното шупване покачва концентрацията им, което може да повлияе на усета на водата.

Риск от формиране на котлен камък: Високите концентрации на минерали водят до формиране на котлен камък, който може да повреди чайниците и кафемашините.

2. Отделяне на нездравословни субстанции.

Химикали: Чешмяната вода може да съдържа разнообразни химикали като нитрати, арсен и олово. Повтарящото се шупване може да усили концентрацията им до небезопасни равнища.

Ефекти върху здравето: Постоянната консумация на такава вода може да повлияе неподходящо на здравето, децата и бременните дами са изключително уязвими.

3. Загуба на О2 и усет.

Намалено наличие на О2: Когато водата се вари, тя губи О2, което я прави „ плоска “. Многократното нагряване ускорява този резултат.

Влияние върху усета на напитките: чаят и кафето разкриват усета си по-добре в прясна, богата на О2 вода. Повторното шупване на вода може да направи напитката по-малко вкусна.

4. Бактериологични фактори.

Възможен напредък на микроорганизми: Бактериите могат да порастват в стояща вода. Многократното шупване не всеки път унищожава всички микробите, изключително в случай че стерилизацията е непълна.

Какви правила би трябвало да следвате?

Всеки път добавяйте прясна вряла вода.

Когато приготвяте напитка в термос или гореща чаша, първо поставете съставките в съда, по-късно го напълнете с вода и не го покривайте незабавно с похлупак. Дайте на горещата течност най-малко три минути, с цел да „ вдиша “ О2.

Не добавяйте прясна вода към остатъците от преварена вода.

Преди да налеете прясна вода в чайника, оставете го да престои няколко часа в емайлиран съд.
Източник: glasnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР