Много от нас са чували, че имат двойник – някой,

...
Много от нас са чували, че имат двойник – някой,
Коментари Харесай

Ето какви са шансовете да имате двойник

Много от нас са чували, че имат двойник – някой, който наподобява тъкмо като тях. Но какъв е шансът това да се случи, от научна позиция?

Проучванията сочат, че опцията да имате прецизен двойник е доста по-малка, в сравнение с може да си помислите. Изследване на учени от Австралия, оповестено през 2015 година, направи изчисленията и изследва вероятността двама души да споделят осем основни черти на лицето.

Биологът Теган Лукас от Университета на Аделаида в Австралия и нейният екип изследва 4000 разнообразни лица от американската база данни от антропометрични изследвания (ANSUR) – данни, записвани от армията на Съединени американски щати за следене на телесните параметри на бойците.

Лукас съпоставя осем отличителни черти на лицето (без да разкрива тъкмо кои) и открива, че възможностите един човек да наподобява тъкмо като различен, покривайки и осемте характерности, е към едно на един трилион.

Което значи, че несъмнено има математическа опция да съществуват двама двойници, само че е извънредно малко евентуално.

Най-добрият метода да се осмисли какъв брой дребна е тази възможност е да си визиите броя генетични променливи, които би трябвало да се подредят, с цел да се случи това. Същевременно с това би трябвало да се подреди и поредност от едва евентуални фактори на околната среда, които също би трябвало да съвпаднат, тъй като методът на хранене и изискванията на живот значително могат да повлияят на човешкото развиване.

Вероятността да съществуват двама двойници може да се илюстрира с известния проблем за маймуната, за която математически е допустимо да напише творбите на Шекспир, отбелязва Заря Горвет от Би Би Си.

 Ако оставите една маймуна в стая с пишеща машина за безконечен интервал от време, в един миг от безкрайността тя би трябвало да напише творбите на Шекспир.

„ Това е математически несъмнено, само че в случай че се прегледа малко по малко, излиза наяве зашеметяващото количество време, в което маймуната ще удря по клавишите. Ако оставим граматиката настрани, тя има късмет едно към 26 да напише вярно първата писмен знак на „ Макбет “. Дотук добре. За втората писмен знак вероятността спада до 676 (26 х 26). До края на четвъртия ред (22 букви) тя е едно на 13 квинтилиона. Когато умножите всички вероятности, възможностите нещо сходно да се случи в действиетелност изчезват доста бързо. “

Защо тогава толкоз хора могат да ни кажат, че са видели някой, който наподобява „ тъкмо като теб “, откакто статистически е толкоз малко евентуално?

Въпросът е, че хората възприемат лицата по друг метод, което значи, че даже лицето на индивида да не е същото от математическа позиция, хората го възприемат като същото, тъй като го преценят в целокупност, а не част по част. Което изяснява за какво мислим, че еднояйчните близнаци наподобяват еднообразно, когато в реалност има много разлики в чертите им.

Това значи, че – даже и човек да не е същински двойник, мислим, че е, тъй като не можем да пресметнем дали всяка от чертите съответствува по този начин, както в цитирането нагоре изследване. С други думи, много евентуално е там някъде да имате двойник, за който приятелите ви си мислят, че наподобява тъкмо като вас, само че в случай че би трябвало да анализирате научно, е малко евентуално чертите ви да съответстват.

Въпреки че резултатите са забавни сами по себе си, те са значими и за криминалистите, защото допускат, че технологиите за различаване на лица може да са също толкоз ефикасни, колкото отпечатъците или ДНК за залавяне на нарушители.

Екипът съумява да покаже, че употребявайки лицевите измервания на осем основни черти, те съумяват с акуратност да открият лице, уловено на камерата за видеонаблюдение, и да намерят съвпадащия обвинен. Ето за какво те не разкриват чертите, които мерят – евентуално с цел да попречат на нарушителите да надхитрят системата.

„ Проучването даде обилие от безапелационни доказателства, че лицевите антропометрични измервания са дейно средство за идентифициране на причинителите, когато уредите за видеонаблюдение са снимали закононарушение. “

И по този начин, положителната вест е, че шансът по улиците да се разхожда ваш двойник и да прави закононарушения, за които може да осъмнете зад решетките, е извънредно дребен. Дори и приятелите ви да мислят, че изглеждате еднообразно.

Откритията са оповестени в научното издание Forensic Science International.

Източник: Science Alert

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР