Много от нас не могат да си представят сутринта без

...
Много от нас не могат да си представят сутринта без
Коментари Харесай

Водещ диетолог: Никога не замествайте закуската си с кафе

Много от нас не могат да си показват сутринта без чаша стимулиращо кафе. Неговите потребни свойства са потвърдени от дълго време. Въпреки това, има някои привички за кафето, които повреждат здравето ни.

Според проучване от 2021 година към половината от възрастните българи стартират деня си с кафе, а 66 на 100 го пият го постоянно. Средно човек, живеещ у нас, изпива над три кг, т.е. 95 литра от вкусната напитка годишно.

Противно на общоприетото разбиране, не италианците пият най-вече кафе в света, а финландците, норвежците, исландците, датчаните и холандците. Вероятно това е по този начин, тъй като в Северна Европа не се пие еспресо, а черно кафе.

 утринно кафе

Доскоро се смяташе, че кафето има много отрицателен резултат върху здравето ни, изключително върху пулса и кръвното налягане. Тези легенди са развенчани - да, постоянното пиянство на огромни количества кафе не е целесъобразно, само че чаша или две дневно даже се предлага при някои хора. От друга страна, кафето може да раздразни стомаха и да има дехидратиращ резултат.

Диетологът Лиза Московиц неотдавна показа препоръки по какъв начин да не пием кафе. Експертът твърди, че има избрани привички, които форсират процеса на стареене и те може да имат унищожителен резултат върху тялото ни. 

 утринно кафе

Пиене на кафе вместо закуска

Вече е казано доста за смисъла на закуската за здравословния метод на живот. Неслучайно я назовават най-важното хранене за деня. Има обаче хора, които я пропущат и я заменят с чаша кафе. За улеснение, липса на време или просто табиет.

Както показва Московиц, пропускането на закуската може да има неприятен резултат върху здравето ни. Особено в случай че съблюдаваме режим. Заместването на първото хранене за деня с кафе води до по-бързо стареене на мозъка и понижаване на неговата успеваемост с напредването на възрастта.

Освен това кафето има провокиращ резултат върху стомаха. Въпреки че съгласно учените към момента няма безапелационно доказателство, че пиенето на черната напитка доста преди ястие е нездравословно, хората, страдащи от синдром на раздразнените вътрешности или борещите се със стомашни болести, постоянно се оплакват от болки в корема след пиянство на кафе на празен корем.

 утринно кафе

Кафето също по този начин покачва равнищата на кортизола, тъй че пиенето му незабавно след пробуждане, до момента в който тялото към момента е будно, може да наруши вярното му действие и да аргументи нервност.

„ Малкото количество захар в диетата е целесъобразно, само че прекаляването с него и посягането към пакетче захар всякога, когато желаеме да се събудим, ще ни се отрази зле в дълготраен проект “, изяснява диетологът.

Пиенето на няколко подсладени кафета дневно е голяма доза захар, която е известна като причина за доста болести. Когато става дума за стареене, повишението на количеството захар в кръвта усилва освен риска от диабет, само че и саркопения и синдром на уязвимост, които се демонстрират със загуба на мускулна маса и мощна уязвимост при възрастните хора.
Проучванията също по този начин потвърждават, че прекомерно многото захар усилва образуването на крайни артикули на напреднала гликация, които форсират стареенето на кожата.

 
Източник: woman.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР