Функциониращата метеорологична служба може да е предотвратила жертви от наводненията в Либия: WMO

...
Много от жертвите от опустошителните наводнения в Либия тази седмица
Коментари Харесай

Много от жертвите от опустошителните наводнения в Либия тази седмица биха могли да бъдат избегнати, ако разделената страна имаше работеща метеорологична служба, способна да издава предупреждения, според Световна метеорологична организация (СМО).

Говорейки пред репортери в Женева в четвъртък, генералният секретар на СМО Петери Таалас каза, че основното предизвикателство пред Либия при справянето с последствията от наводненията, които убиха хиляди и разселиха десетки хиляди, е, че управлението „не функционира нормално“.

„Ако щяха да са нормално работеща метеорологична служба, можеха да издадат предупреждение“, каза той.

„Органите за управление на извънредни ситуации биха успели да извършат евакуация на хората. И можехме да избегнем повечето от човешките жертви“, добави Таалас.

СМО преди това се е свързала с либийските власти за коригиране на метеорологичната система, но заплахите за сигурността в страната попречиха на това да се случи, каза служител на СМО.

„Тъй като ситуацията със сигурността в страната е толкова трудна, трудно е да отидем там и да подобрим ситуацията“, каза той.

Спасителните и възстановителни операции са усложнени от политическите разломи в Либия, която е във война от време на време без силно централно правителство, откакто подкрепено от НАТО въстание свали лидера Муамар Кадафи през 2011 г.

Две съперничещи правителства действаха през следващите години – международно признатото правителство на националното единство (GNU) в Триполи на запад и друго, което действа на изток.


С нарастването на мизерията от наводненията възникват въпроси дали големият брой жертви е можел да бъде избегнат.

Във видео, публикувано във Facebook от дирекцията по сигурността на Дерна, най-тежко засегнатия град в Либия, може да се чуе местен служител по сигурността да налага комендантски час, казвайки на хората да си останат вкъщи, когато се появи новината за бурята Даниел.

Длъжностното лице каза във видеото, че издържането на бурята от дома би било най-безопасният вариант.

Когато обаче връхлетя бурята и лошо управляваните и недостатъчно поддържани язовири в града се спукаха, последвалите наводнения погълнаха домовете на хората, тъй като много хора спяха дълбоко.

С хиляди засегнати, глобалните усилия за подпомагане на безбройните жертви на Либия набраха скорост в четвъртък, като няколко държави оказват помощ по редица начини - от медицинска до военна.

Соперничащите администрации на Либия също си сътрудничат, за да помогнат на жертвите на наводненията, като министерска делегация от Триполи оцени щетите в четвъртък.

Източник: Ал Джазира и информационни агенции
Източник: aljazeera.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР