Много от историите покрай подвизите на Язон и аргонавтите в

...
Много от историите покрай подвизите на Язон и аргонавтите в
Коментари Харесай

Мита за Симплегадите

Много от историите около подвизите на Язон и аргонавтите в похода за похищаване на Златното руно през днешния ден са нарицателни за житейски компликации и победи.

Една от най-вълнуващите истории е митът за Симплегадите. Става въпрос за двойка скали, намиращи се в протока Босфор, които се блъскали една в друга и никой транспортен съд не можел да премине сред тях.

Съществувало вярване, че в случай че някой транспортен съд успее да ги премине незасегнат, скалите ще останат вечно неподвижни и прекосяването сред тях ще бъде допустимо за корабите.

Този героизъм е сбъднат от кораба Арго. Преди са се изправят пред това тестване, аргонавтите посетили слепия оракул Финей, който им разказал на Симплегадите и ги посъветвал преди да преминат, да пуснат тип гълъб и в случай че той успее да премине незасегнат, да тръгнат след него, а в случай че скалите се срещат, когато гълъбът е сред тях, да се откажат, тъй като ориста не е на тяхна страна.

Докато Арго плувал по морските талази някъде напред се дочул заплашителен тътнеж, като от приближаваща се стихия. Аргонавтите видели пред себе си Симплегадските скали. Те се раздалечавали и още веднъж се събирали със заплашителен плач, а морето към тях клокочело и издигало високо нагоре пръски при всяко събиране на скалите.

Тогава авгонавтите пуснали гълъба. Той прелетял и минал незасегнат скалите, единствено няколко пера се отскубнали и останали заклещени в конфликта на Симплегадите. Аргонавтите наблегнали на веслата и навлезли сред скалите.

Грамадна вълна подхванала Арго и го хвърлила в пролива. Наоколо клокочели и се пенели страшни талази. Скалите приближавали една към друга и Арго попаднал в страшна неволя.

Тогава богинята Атина Палада се притекла на помощ на аргонавтите. С едната си ръка тя хванала едната канара, а с другата тласнала мощно напред кораба. Той минал тъкмо преди скалите да се затворят, единствено краят на кърмата бил счупен.

Когато Симплегадите още веднъж се раздалечили, те останали вечно неподвижни. Така се изпълнило античното знамение, че корабите ще могат да минават гладко сред скалите, тъй като те ще останат неподвижни.

Аргонавтите избегнали една от най-страшните рискове по пътя си и получили божествено обръщение, че ще завършат пътя си сполучливо.

Източник: sanovnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР