Много от формите на екзема са хронични, влияят се от

...
Много от формите на екзема са хронични, влияят се от
Коментари Харесай

Внимавайте! Това заболяване се обостря през есента

„ Много от формите на екзема са хронични, въздействат се от външните условия и постоянно се обострят с настъпване на есента ", разяснява доцент Весел Кантарджиев, шеф на Клиниката по кожни и венерически заболявания на Военномедицинската академия (ВМА).Екземата е общо разбиране, което включва разнообразни типове дерматити с разнородни причина за пораждане, клиника и признаци “, прецизира той.

„ Есента е обвързвана с променливи и постоянно неподходящи за кожата климатични условия, които безусловно се отразяват на положението ѝ. „ Кожата най-много се изсушава и изгубва своята защитна функционалност по отношение на разнообразни алергени и дразнещи субстанции в околната среда. Затова и най-често срещаните кожни заболявания в сезона са екземите “, изяснява кожният лекар.

„ Наблюдават се обострен атопичен дерматит, алергична или иритативна контактна екзема, себореен дерматит и други. Всички те са свързани със зачервяване, залющване и сърбеж по кожата, а оставени без интензивно лекуване, могат да доведат до хронифициране или поява на затруднения като вторични инфекции. Затова е значима профилактиката “, отбелязва доцент Кантарджиев.

„ Още при започване на сезона е необходимо ежедневно потребление на хидратиращи и омазняващи кремове и лосиони, изключително по зоните, които са изложени незащитени на външните условия като лице и ръце. Най-добре е нанасянето да става най-малко един път на ден преди излизане и след къпане. Съществуват и доста други кожни заболявания, които са свързани с смяна в климатичните условия. Някои от тях са постоянно срещани като розацея и периорален дерматит. „ В тези случаи грижата за кожата на лицето и потреблението на подобаваща ежедневна козметика има огромно значение и би могла да предотврати ново обостряне “, показва доцент Кантарджиев.

„ Други болести са генетично обусловени, относително редки и по-трудни за повлияване, като поява на студова уртикария, акроцианоза, перниоза. За положителния тип на кожата е належащо най вече балансирано и разнообразно хранене, което може да достави нужните количества витамини, минерали, аминокиселини и други значими за тялото субстанции “, поучава експертът.

„ Препоръчително е в менюто да участват сезонни плодове и зеленчуци, месо, риба, млечни артикули, ядки. Съществуват също по този начин подготвени мултивитаминни комплекси, постоянно в комбиниране с цинк и селен, особено подбрани за здравето на кожата, ноктите и косата. Най-подходящият сезон за осъществяването на пилинги е есенно-зимният, като началото на процедурите е добре да бъде към късна есен “, показва още доцент Весел Кантарджиев пред Българска телеграфна агенция.

По думите му, сезонът е подобаващ и за унищожаване на формирания от кожата, тъй като е обвързван с по-малко излагане на слънце в постоперативния интервал. Според него обаче сезонът не би трябвало да е изискване за унищожаване на злокачествено образувание, защото ненавременната интервенция може да бъде съдбовна.

 
Източник: glasnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР