Много майки в Германия работят само на половин работен ден

...
Много майки в Германия работят само на половин работен ден
Коментари Харесай

Когато имаш деца: Защо в Германия има толкова бедност


Много майки в Германия работят единствено на половин работен ден или по никакъв начин, обратно на личното им предпочитание. Това е един от най-често срещаните фактори за бедността в страна, която в действителност е доста богата.

Всяко пето дете в Германия пораства. Става дума за общо 2,8 милиона немски деца. Как е допустимо това в богата страна като Германия?

Децата, които порастват в фамилии с неприятни финансови благоприятни условия, изпадат в обществена изолираност: те посещават доста по-рядко културни събития или спортни занимания. Те нямат опция да вървят на кино и спектакъл, нормално не ги канят и на рождени дни, просто тъй като нямат пари за дарове, споделя Ирина Фолф от Института за обществени действия и обществена педагогика.

Социална изолираност

Младите хора, наранени от този тип относителна беднотия, живеят изолирани от обществото. По предписание те имат и по-ограничен другарски кръг и доста по-слаба подвижност, прибавя експертката. Известно е, че бедността и неналичието на естествени обществени контакти може да докара и до душевен болести.

Една от аргументите за детската беднотия е неравномерното систематизиране на благосъстоянието. е една от страните в еврозоната, където това неравноправие е най-силно изразено. Данните на Германския институт за стопански проучвания сочат, че в Германия най-богатият 1% от популацията има над 1/3 от общото благосъстояние на страната.
Редакцията предлага
Друга причина за детската беднотия е безработицата: в Германия повече от 2 милиона души са без работа, а други над 4 милиона нямат непрекъснато работно място. В страната има и голям бранш на ниски заплати, в който хората от време на време не взимат даже минималните надници от 12 евро на час. Много от тези хора с ниски приходи са самотни майки, споделя Рита Брейкс-Чайрек от Университета в Бамберг.

Смята се, че грижите за децата в Германия са като цяло елементарно налични и добре проведени. На процедура обаче доста майки, които се пробват да съчетават развъждането на деца с специалността, се сблъскват с една система, която като че ли си е сложила за цел да ги държи по-далеч от трудовия пазар.

Липса тук-там в детски градини

" Познавам най-малко 40 деца, които “, споделя за Дъждовни води Юлия, работеща майка от Югоизточна Германия. В същото време страната по закон е длъжна да обезпечи на всяко дете над 3 години място в детска градина или различна опция, където да се грижат за него. Освен това групите от деца в детските заведения са прекомерно многочислени, а когато възпитателките се разболеят или изоставен работа, което е разбираемо от позиция на ниското възнаграждение и недобрите условия на труд, родителите изпадат в големи усложнения, прибавя Юлия.

На различен проблем обръща внимание Сузане Кугер от Германския институт за младежта (DJI). „ Работното време на детските градини е нормално такова, че не подкрепя майките на цялостен работен ден. Те са подложени на стрес, защото децата нормално би трябвало да бъдат взети най-късно до 14 часа “.

В проучване на DJI от 2020 година 49% от родителите с деца под 3 години са показали, че имат потребност от място в градина или различна форма за развъждане. От тях едвам 24% са съумели да си обезпечат частна детегледачка или бавачка. Що се отнася до децата над 3-годишна възраст, единствено 71 на 100 от родителите са декларирали, че са съумели да намерят място за своите деца. Но за доста от тях това е означавало да преминат на скъсен работен ден.

Още по-трудно е да се доберат до място в детска градина. „ Системата за кандидатстване е много комплицирана а и допуска познаване на немския език. Често такива фамилии имат потребност от помощ, с цел да се оправят с бюрокрацията “, споделя Александра Йенерт от Германския институт за младежта. Това, че в 16-те провинции на Германия съществуват разнообразни закони и благоприятни условия, в допълнение усилва усложненията на такива фамилии, добавя тя. Огромни разлики има и в таксите за детските градини: до момента в който в някои градове те са от порядъка на стотици евро на месец, на други места градините са изцяло безвъзмездни.

Изследване на фондация „ Бертелсман “ от 2020 година демонстрира, че раждането на дете е означавало загуба на до две трети от прихода на майката. Причините за това са по-ниските заплати в интервала на майчинството, както и фактът, че доста дами са принудени да минат на повърхностен работен ден или да напълно да спрат работа след раждането на детето. „ Затова не е изненада, че най-много дамите работят по-малко или изобщо не работят “, споделя икономистът Марсел Фрацшер пред „ Ди Цайт “.

Особености в данъчната система

Има и фактори в данъчната система на Германия, които облагодетелстват изключително фамилиите без деца. Изследвания демонстрират, че в нито една друга индустриална страна, с изключение единствено на Белгия, особеностите на данъчната система не се отразяват толкоз отрицателно на трудовата претовареност, колкото в Германия.

Данните на Института за немска стопанска система (IW) демонстрират, че през 2021 година цели 69 на 100 от майките в Германия с деца под 3-годишна възраст въобще не са работели, въпреки 27 % от тях да са имали предпочитание да вървят на работа. А други 21 % са имали претовареност под 20 часа на седмица, заради неналичието на благоприятни условия за развъждане на децата им.

*****

Вижте и това видео на Дъждовни води:
Щастието на шведските татковци
Източник: dw.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР