Много любопитна задача си избраха депутатите, за да започнат реорганизацията

...
Много любопитна задача си избраха депутатите, за да започнат реорганизацията
Коментари Харесай

Разединеният парламент изненадващо поиска да променя и Конституцията

Много любопитна задача си избраха депутатите, с цел да стартират реорганизацията на Народното събрание. Първата им работа в тази посока беше да разделят парламентарната комисия по правни и конституционни въпроси на две обособени комисии – едната за правните, а другата за конституционните. Предложението е пристигнало от ГЕРБ-СДС, само че е получило поддръжката на председателския съвет на Народното събрание, оповестява.

Желанието на депутатите да се занимават с конституционна промяна е повече от необичайно, като се има поради, че даже естествената ежедневна работа е необикновено сложна за разединения парламент.

В петък ненадейно и небрежно ръководещото болшинство в Народното събрание прокара решение, с което разпусна краткотрайната комисия, която трябваше да прегледа плана на конституция, импортиран от ГЕРБ. За да

Специални комисии, които да се занимават с промени в главния закон, Народното събрание е създавал на два пъти през последните две години. Първо това направиха герберите в 45-ото Народно заседание. Тази комисия, която се оглавяваше от сегашния лидер на герберските депутати Десислава Атанасова, не свърши нищо и беше тихомълком разпусната. В 47-ия парламент също имаше такава комисия, този път образувана по давление на четворната коалиция и водена от съпредседателя на Демократична България Христо Иванов. Тя също остана изцяло напразна, откакто ГЕРБ-СДС и Движение за права и свободи я бойкотираха.

Има Такъв Народ настойчиво търси нови и нови способи да разтресе ръководещата коалиция, в която взе участие. Партията на Слави Трифонов се държи по този начин от борбата за Българска народна банка, която загуби. Преди на мушката й беше единствено Политическа партия.

Сега проекторешението(link is external), с което се обособяват правна и конституционна комисии, беше импортирано от Десислава Атанасова. Като претекстове тя уточни, че обособената конституционна комисия ще се „ концентрира върху конституционните правила и практиката на използването им в работата на Народното събрание “. Проектът беше гласуван и утвърден единомислещо от всички парламентарни групи. Възражения нямаше, единствено Мирослав Иванов от Политическа партия реторично попита дали този път герберите ще се включат в работата на комисията за промени в главния закон – нещо, което не направиха преди.
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР