Много лоша поличба е предвещала . Двамата загиват в автомобилна

...
Много лоша поличба е предвещала . Двамата загиват в автомобилна
Коментари Харесай

Лоша поличба предвещала смъртта на Гунди и Котков

Много неприятна прокоба е предвещала. Двамата умират в автомобилна злополука край Витиня преди 51 години, на 30 юни 1971 г.  Нощта преди злополуката водачът на злощастния ЗИЛ Илия Цветков сънувал, че му махат зъбите. Това била неприятна прокоба – знак за гибел.

Илия Цветков, който тогава е малко над 40 години, бил безжалостен левскар. Цялата кабина на камиона ковчег била с календари на Левски и с ликовете на любимците - Гунди и Котков.

На 30 юни 1971 година към 9,30 ч. Гунди идва на стадион „ Левски ” в кв. „ Подуяне ”, където стартира тренировката на тима. Капитанът обаче няма да играе, тъй като е осъден, написа " Телеграф ".
Наказание
По зла подигравка на ориста в последния си мач единствено четири дни преди трагичната злополука Гунди за първи път е изпъден и осъден да не играе в идващия мач. Който по този начин и не дочака. В съботния мач с ЦСКА той за следващ път е сритан от Пламен Янков.

Паднал на земята, Гунди не се въздържа и му протяга ръка с крайник. Съдията гони и двамата. Няколко седмици по-рано е пристигнала покана от Враца двамата с Котков да вземат участие в юбилейния мач по случай 50-годишнината на тамошния „ Ботев ”. И защото Гунди е осъден и няма да взе участие, двамата с Котков почитат молбата на врачани.

Те потеглят усмихнати - Аспарухов с тъмносиня спортна блуза, а Котков в грациозен костюм с вратовръзка. Качват се в бежовото „ Алфа Ромео ” с познатия в цяла България номер СА 9999. На бензиностанцията при Витиня чужд мъж ги познава, моли ги да го качат. Аспарухов се съгласява и потеглят. 
Катастрофата
В 11,32 часа на 52-рия километър от София по нанадолнището след последния завой, на към 150 м от страничния път, изскача товарен ЗИЛ с тежко ремарке, който препречва съдбовно основния път. Аспарухов натиска до дъно спирачката и алфата оставя цели 30 м следи от гумите, само че... колата се забива в резервоара на тежката машина.

Пo колата плисва бензин и се възпламенява. Никой не съумява да помогне - нито водачът на товарната кола, нито пристигналите секунди след нещастието с други коли. Гунди, Котков и спътникът им изгарят дружно с автомобила. В мига след удара водачът и почитател на „ Левски “ Илия Цветков излязъл от кабината и почнал да се вайка. Колата и хората горели живи, чували се стонове.

В този миг осъзнал: „ Та това е колата на Гунди! “. За да не постави завършек на живота си, пристигналите полицаи му сложили белезници. Още същия следобяд го извозили към София и чисто гол го хвърлили непосредствено в килията за смъртници на Централния затвор. Там Илия Цветков се пищисал изцяло. 
Присъда
Очаквал смъртна присъда: „ Една заран идва надзирателят и вика: „ Хайде, бай Илия, взимай одеялото и с нас. “ Вцепених се. Краката ми се подкосиха. Мислех, че ми е пристигнал краят. „ Тук ли ще ме разстрелвате? “ запитвам. А надзирателят: „ Не бе, дребосъче. Само си тръсни одеялото, седни на масата, възпламени цигара, успокой се! “ Този пъкъл се точил цяла седмица.

На осмия ден се схванало, че Министерство на вътрешните работи министърът Ангел Солаков, непосредствен другар на Гунди, е паднал от власт. На негово място назначили Ангел Цанев: „ Па аз му бях взаимозависимост в казармата, когато беше майор! “ споделил на надзирателите бай Илия. Дали това е оказало някакво влияние, изтерзаният човечец в никакъв случай не разбрал. Следствието обаче било прекъснато. Разминал му се дори и съдът. 
Погребението 
Погребението на Гунди и Котков се трансформира в ден за всеобщ печал. По данни от Министерство на вътрешните работи, които до 1990 година се пазеха в загадка, над 550 000 души се сбогуват вечно с футболистите. Погребението е засенчило даже това на цар Борис III. На поклонението стадионът на „ Левски “ дружно с терена е бил изпълнен с разплакани хора, пристигнали от цяла България. Пътят на погребалната върволица от стадиона до централните гробища е постлан с килим от цветя.
ВИЗИТКИ 
Георги Аспарухов-Гунди е роден в София на 4 май 1943 година Дебютира в „ Левски ” през 1960 година Със синята фланелка печели три шампионски трофеи: през 1965, 1968 и 1970 година, и четири купи на страната: през 1962, 1967, 1970 и 1971 година През сезон 1964/65 вкарва 27 гола за „ Левски ”, с които става голмайстор на страната за сезона. Участник е в 3 международни шампионати. 

Никола Котков е една от легендите на „ Локомотив София ”. Роден през 1938 година в София. Двукратен първенец на страната през 1964 година с „ Локомотив ” и през 1970 година с „ Левски-Спартак ”. Носител на Купата на Съветската войска през 1970 и 1971 година с „ Левски-Спартак ”. През сезон 1967/68 отбелязва 28 гола, само че остава втори след Петър Жеков от „ Берое ”, който вкарва 31 гола.

 

 
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР