Много ли ви е трудно да ставате сутрин през последните

...
Много ли ви е трудно да ставате сутрин през последните
Коментари Харесай

Защо през зимата искаме да спим повече?

Много ли ви е мъчно да ставате заран през последните дни? Недоспивате ли си, без значение какъв брой часа спите? Не сте единствените. С настъпването на студените месеци от годината съвсем всеки има предпочитание просто да изпадне в зимен сън до пролетта. През зимата ни е по-трудно да ставаме заран и денем постоянно се нуждаем от сънливост, за която през останалата част от годината даже не мислим. Летаргията и апатията стават наши непрекъснати спътници, което затруднява даже ежедневните действия. Защо ни се спи толкоз през зимата?

Наистина ли имаме потребност от повече сън през зимата?

Според научни проучвания през зимата човек в действителност има потребност от повече сън. През останалата част от годината - пролет, лято и есен, имаме потребност от към 7 до 9 часа сън всяка нощ, с цел да се усещаме отпочинали и да имаме задоволително сила за всички ежедневни задания. През зимата обстановката се трансформира, както научните проучвания откриват, че имаме потребност от най-малко 1 час повече сън.

Защо ставаме по-сънливи през зимата?

Дневната светлина, попадаща върху ретината на окото, е явен сигнал за тялото ни, че е време да се събудим. През зимата се зазорява по-късно денем, тъй че желаеме да спим по-дълго. Тук изцяло се усеща циркадният темп на нашето тяло - колкото по-тъмно е, толкоз повече мелатонин (хормонът на съня) създава тялото ни. И под въздействието на този хормон кръвното налягане понижава, както и равнището на глюкозата - човек се отпуска и му се доспива. Ето за какво е мъчно да се разсъните заран през зимата – на открито към момента е мрачно и тялото мисли, че е нощ.

Намалените равнища на витамин D предизвикват унесеност през зимата

През интервала, когато денят е пай, естественото произвеждане на мелатонин се усилва, а количеството на витамин D понижава. Ако не компенсирате загубата на витамин D с добавки, резултатът е положение на незаинтересованост, податливост към меланхолия и унесеност. Няма потребност да купувате незабавно витамини от аптеката. Първо би трябвало да си извършите тест за витамин D, който ще покаже дали имате недостиг на този витамин. С резултатите от разбора би трябвало да се консултирате с доктор, който ще предпише нужната доза витамини.

Заради ниските температури на открито метаболизмът се форсира, имаме потребност да консумираме се по-калорична храна, която да бъде в по-големи количества. Това от своя страна провокира предпочитание за сън.

Липсата на О2 в пространствата

През зимата прекарваме по-малко време навън и по-рядко проветряваме пространствата, в които се намираме. Отоплителните устройства също играят роля, като постоянно работят на цялостна мощ и предизвикват нараснала сухота на въздуха. Като цяло се движим по-малко. В резултат на това снабдяването на мозъка с О2 се утежнява, което предизвиква заспалост и предпочитание за сън.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР