Много хора страдат от умора, замъгляване на съзнанието, проблеми със

...
Много хора страдат от умора, замъгляване на съзнанието, проблеми със
Коментари Харесай

Covid причинява сериозни и продължителни проблеми със съня

Много хора страдат от отмалялост, замъгляване на съзнанието, проблеми със съня и с паметта след преболедуване на коронавирусната зараза. Други изследвания потвърждават утежняване на психологичното здраве, тревога и меланхолия. Според откривателите от университета в Манчестър във Англия, които са създатели на актуалното проучване, до момента към 37% от хората в Съединените щати са се заразили със SARS-CoV-2. Въпреки това, единствено към 1 от 4 души са били регистрирани в системата като инфектирани.

Настоящото изследване включва данни за съвсем 12 милиона души. Авторите на проучването съпоставят резултатите от психиатричното здраве на тези, които са дали позитивна проба за SARS-CoV-2, с тези, които са дали негативен тест. Проучването е оповестено в сп. JAMA Network OpenTrusted Source.

След разбор откривателите откриват директна връзка сред SARS-CoV-2 и нараснал риск от проблеми със съня и умората. Пренебрежително малко са случаите на други психиатрични положения, като меланхолия, тревога и посттравматично стресово разстройство.

Положителният тест за ковид се свързва и с по-висок риск от проблеми със съня и предписвания за медикаменти като антидепресанти, небензодиазепинови хипнотици и стабилизатори на настроението.

Освен това откривателите означават, че хората на възраст 80 и повече години са най-склонни да развият психологични положения, че тези на възраст 60-69 години са изложени на максимален риск от отмалялост и нарушавания на съня и че дамите са изложени на по-голям общ риск от затруднения по отношение на мъжете.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР