Много хора смятат, че всички кучета са родени плувци и

...
Много хора смятат, че всички кучета са родени плувци и
Коментари Харесай

9 породи кучета, които не обичат водата

Много хора считат, че всички кучета са родени плувци и обичат водата, само че това несъмнено не е по този начин. Някои породи, без значение дали поради физическото си телосложение, темперамента или здравословни проблеми, не са изключително въодушевени за влизането в дребни или огромни водни басейне. Кои породи кучета не обичат водата?

Мопс

Заради сплесканите си муцуни, мопсовете постоянно имат проблеми с дишането, които произтичат от стеснени носни проходи, дълго меко небце, извънредно тясна трахея и други анатомични аномалии. И въпреки някои мопсове да харесват водата, множеството изпадат в суматоха, когато са изправени пред вероятността за тежка физическа интензивност като плуване.

Заради дребните си муцуни те би трябвало да работят интензивно даже единствено с цел да могат да дишат, споделя доктор Тари Керн от програмата Рехабилитация и терапия за домашни любимци в Рочестър Хилс, Мичиган. Като добавите към това и самото изпитание, което изисква плуването, това постоянно стресира прекалено много тези кученца.

Френски булдог

Подобно на мопсовете, френските булдози са брахицефални или с къса зурла, тъй че нормално не са огромни почитатели на плуването. Френските булдози просто не се усещат комфортно във водата, споделя доктор Кристина Фуоко от WAG (Whola Animal Gym) във Филаделфия, която постоянно употребява водна терапия за рехабилитация на кучешките си пациенти.

Фуоко твърди, че като цяло никоя от брахицефалните породи, в това число френските булдози, мопсовете и бостън териерите, не изгарят от предпочитание да скочат във водата. Със сигурност имаме пациенти от породите мопс и бостън териер, с които можем да използваме нашата подводна бягаща пътека, споделя тя. Но в случай че водата стане доста по-висока, постоянно им слагаме избавителна жилетка, с цел да ги поддържа, с цел да сме сигурни, че лицето им няма да потъне под водата.

Дакел

С дългите си тела и късите си крайници, дакелите би трябвало да работят по-усилено, с цел да плуват и да останат на повърхността, в сравнение с доста други породи. Това не значи, че те не могат да се научат да плуват, само че първоначално може да не се усещат удобно във водни басейни, където краката им не допират дъното.

 Дакел

Понякога дакелите могат да заобичат водата, само че това постоянно зависи от метода, по който сте ги срещнали с нея, изяснява Керн. Трябва да ги започнете с разнообразни равнища на водата и то постепенно. Ако ги заведете да плуват непосредствено в езеро, те ще се откажат да се научат и ще свързват прекарването с отрицателни страсти. Тогава тези кучета ще ненавиждат водата.

Хрътка

Някои хрътки могат да се усещат добре във водата, само че като цяло плуването не е една от мощните страни на тази порода. Те са феноменални на сушата, тичат като вятъра, споделя Керн. Водата обаче малко ги изважда от равновесие. Те имат дълги, слаби, тесни крайници и постоянно не им се отдава опция да бъдат вярно осведомени с водата, с цел да се научат да плуват и да й се любуват.

Най-често хрътките разчитащи на зрението си (афганистански хрътки, уипети, салуки и др.) не са огромни почитатели на плуването, прибавя Керн.

Китайско качулато куче

С малко или никаква четина, която да изолира телата им, тези дребни кучета са доста чувствителни към ниски температури, което значи, че бързо може да им стане студено във водата. Дори за кучета с гъста четина, температурата на водата е значимо основание. Кучетата имат по-висока естествена телесна температура от хората - към 38 градуса - тъй че водата, която на нас ни се коства топла, те могат да усещат като хладна. Някои хора могат да се усещат добре в басейни с вода 26 градуса, споделя Керн, само че това към момента е със 12 градуса по-малко от естествената телесна температура на едно куче.

Ши Тцу

Дългата, висяща четина на Ши Тцу породата може да е очарователна, вързана обратно в ластичка, само че външния им типа несъмнено не им оказва помощ във водата. Някои кучета, които обичат да се ближат доста, не обичат да си мокрят ушите, изяснява Керн. След като върховете на ушите им се намокрят, те стартират да се удрят в лицето им и това не им харесва.

Това не значи, че кучетата Ши Тцу не могат да се насладят на басейна - в действителност реабилитационният център на Керн прави много водна терапия с кучета от тази порода - само че на тези четириноги другари евентуално ще им е по-удобно да се потопят във водата в случай че са с по-къса четина.

 Басет

Басет

Със своите дълги, набити тела и къси крайници, бесет хрътките не са основани за плуване. Поради пропорциите си, задницата им има наклонност да потъва надолу, до момента в който предната част на тялото се издига нагоре, което им дава неефективно отвесно състояние във водата.

Наистина им е мъчно да плуват, в случай че не са в положение да държат тялото си в хоризонтално състояние, споделя Фуоко. Ако задницата им потъне прекомерно твърде ниско, колкото и да се пробват, ще им е доста мъчно да плуват.

Малтийска болонка

Тези кучета-играчки постоянно страдат от отслабени трахеи с напредването на възрастта, което затруднява дишането им. Трахеята е по-вероятно да се затвори, когато животното диша тежко, изяснява Фуоко, и защото плуването може да бъде много силово упражнение, то може да се окаже много сложна активност за едно по-възрастно куче от тази порода.

Помераните и йоркитата също са податливи на отслабени или затварящи се трахеи, споделя тя, което значи, че плуването може да бъде рисковано упражнение и за тези породи. Затова и тези дребни породи кучета не обичат водата.

Доберман

Тези кучета са бързи и мощни на сушата, само че мускулестите им тела и обширните им гръдни кошове по-скоро ще им пречат във водата. При множеството широкогръдни животни задният завършек на тялото може да потъне малко повече, а предният край да изплува по-нависоко, при което е мъчно за тях да поддържат хоризонтално състояние на тялото, с цел да плуват, споделя Фуоко. Много породи с необятен гръден панер споделят този проблем, прибавя тя.

Източник: miau.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР