Много хора смятат, че домашната им котка, която живее вътре

...
Много хора смятат, че домашната им котка, която живее вътре
Коментари Харесай

Може ли котката да има глисти, ако не излиза навън?

Много хора считат, че домашната им котка, която живее вътре в дома им и не излиза на никое място на открито, няма по какъв начин да се болести с глисти. За страдание това е доста неправилно мислене, което носи риск както за животното, по този начин и за неговите стопани (някои от вътрешните паразити при котките може да инфектират и хората).

Ако неправилно смятате, че вашата котка няма глисти, тъй като в никакъв случай не напуща жилището ви, е допустимо да спрете да ѝ давате хапчета против паразити и да не я третирате с други препарати против зараза с глисти. Животното обаче може да се болести по няколко метода и здравето му да пострада съществено.

Един от методите за възпаление на домашната котка с глисти е посредством преместване на яйца на паразити с обувките, с които ходите на открито. Достатъчно е да се полепят по подметките ви, а след това домашният ви любим да влезе в контакт с тях и болестта към този момент е налице.

Затова е най-добре да държите обувките си в затворен долап, където постоянно да ги прибирате. А може и да ги оставяте на полица на открито или в кулоар (помещение) в жилището, до който котката няма никакъв достъп.

Друг метод за заразяване с глисти е посредством храната, която животното приема. Всички артикули, които давате на вашия любим, би трябвало да преминат наложителна топлинна обработка, тъй като в противоположен случай може да придвижват зараза с паразити. Имайте това мислено, в случай че давате сурова риба или сурово месо да вземем за пример на вашата котка.

Най-добре е да храните животното със профилирани котешки консерви и пакетирана храна на дребни разфасовки, която то да изяжда незабавно или да се съхранява в ледник до два дни. Допълвайте с гранулирана храна, като постоянно затваряйте пакетчето добре, с цел да го предпазите от инсекти.

Именно насекомите са други преносители на болест с глисти, а съвсем няма по какъв начин да избегнем влизането на муха или комар вкъщи.

Най-доброто, което може да извършите и за вас, и за котката ви, е да поставите сигурни мрежи на прозорците, с цел да ограничите оптимално достъпа на всевъзможни инсекти в жилището ви. И още нещо – бълхите също са преносители на глисти, а домашната котка от време на време може да се болести с подскачащите кръвопийци, даже да не излиза на открито. Всъщност стопаните са тези, които може несъзнателно да донесат у дома бълхи, които да се трансферират на животното. И тогава инфекцията с глисти е идващият проблем, за който би трябвало да внимавате.

 Глисти при котка Снимка: Jai79/pixabay.com

Ако смятате, че вашата котка няма глисти, тъй като не върви на открито, може да пропуснете признаците на зараза с вътрешни паразити. Ние ще ви напомним признаците, с цел да обърнете внимание на вашето обичано животно.

Следете дали животното е станало в последно време по-неспокойно, без да има причина за това. Наблюдавайте го дали котката има чести диарии, освен това без да сте променяли метода на хранене. Също може да има раздразнение и сърбеж в ануса, което кара животното непрестанно да се ближе и разчесва. Освен това глистите от време на време се изхвърлят от тялото с изпражненията и елементарно може да се видят с просто око.

При състояние че смятате котката ви за инфектирана с глисти, обърнете се допустимо най-бързо към ветеринар, с цел да ви предпише лекуване.

Източник: miau.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР