Много хора се заблуждават, че книгите служат единствено за четене.

...
Много хора се заблуждават, че книгите служат единствено за четене.
Коментари Харесай

Седем неща, които можете да направите с една книга ~ Георги ГОСПОДИНОВ

Много хора се заблуждават, че книгите служат само за четене. Ако бях книга, сигурно щях да се обидя, че ме вземат единствено за лодка еднодръвка, която ще придвижи душата на един публицист до очите на хиляда читатели. Личният ми опит с книгите, част то който получих, преди да се науча да чета, демонстрира, че книгите ни дават доста повече благоприятни условия. Това, което следва, е част от един стартират в детството и несвършил още план, лист естествоизпитателски опити върху съществото на книгата.

Книгите могат да се миришат. (Това ми е обичано, върша го всякога, когато получа нова книга.) Всяка книга има своя лична миризма. Затворете очи, вземете слепешката някоя книга от лавицата, разгърнете я и заровете нос в страниците. Опитайте се да познаете по миризмата защо се приказва в нея. Дали е добра или неприятна. Прясна ли е историята, която ви оферират вътре, или е почнала да се вмирисва.

Книгите могат просто да се гледат. Невинаги е наложително да се четат, и това го знае всяко дете.

Слухът е третото осезание, с което можете да опитате една книга. Допрете ухо до корицата и зачакайте малко. Ако създателят има собствен личен глас, безусловно ще го чуете.

Книгите имат усет (горчив). И в Библията го написа: „ Отидох, впрочем, при ангела, та му рекох да ми даде книжката. И сподели ми: Вземи и я изяж; и в корема ти ще бъде горчива, само че в устата ти ще бъде сладка като мед. “ (Откровение на Йоан 10:9). Като дребен изядох няколко страници. Бяха горчиви.

Книгата може и да се изпуши. Чувал съм една история за това по какъв начин по време на война хартията за цигари свършила и някой скрито докопал едно томче на Пушкин, първокласна направа, тихомълком късал страниците и пушил. Поезията е летлива, елементарно се издимява.

Книгите могат да се посаждат. Наистина ли не сте посадили в живота си нито една книга? Знаем, че хартията се получава от дървесна каша, а дървесната каша се получава от дървета и други растения, а растенията поникват от земята. За да запазим равновесието, би трябвало да засадим книгата назад в земята. Преди 25 години изкопах дупка пред къщи и зарих една дебела книга (няма да споделям коя, тъй като татко ми от този момент я търси.) Още не е покарала, несъмнено е била безплодна.

Книгата може да си я влачиш на връвчица като кученце, да и приказваш, да я галиш по коремчето. Никога няма да те ухапе. Като дребен по този начин разхождах една книга и си играех с нея, без да допускам, че това било цялостен кит. Казваше се „ Моби Дик “.

Знам още 77 неща, които може да се създадат с една книга, само че към този момент ще спра...


* „ Седем неща, които можете да извършите с една книга (без да се брои четенето) “, „ Невидимите рецесии “, ИК Жанет 45

Снимка: Дафинка Стоилова, facebook.com/Georgi-Gospodinov

Източник: webstage.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР