Много хора са на мнение, че честото миене през зимата

...
Много хора са на мнение, че честото миене през зимата
Коментари Харесай

Колко често трябва да мием колата през зимата и кога не бива да го правим?

Много хора са на мнение, че честото миене през зимата се постанова, поради химикалите, с които се обработват пътищата. Дали това е по този начин?

Трябва ли да мием колата по-често през зимата, поради химикалите, с които се обработват пътищата при зимни условия? Повечето хора считат, че те имат отрицателен резултат върху боята на колите и е добре да бъдат премахвани по-често на автомивка.

Истината е, че през студените зимни месеци колата би трябвало да се мие толкоз постоянно, колкото през лятото, стига да не е обаче пъклен студено. Най-малкото би трябвало да поддържаме светлините (фарове, мичаги, стопове) чисти, споделят от Съюза на българските автомобилисти (СБА).

Специалисти поучават да се заобикаля миенето при температури от порядъка на -10 или -15 градуса поради термичния потрес от разликата сред температурата на водата и на въздуха. От това, съгласно тях, може да пострада боята на автомобила или гумените и пластмасовите елементи на транспортното средство.

При миенето деликатно би трябвало да се отстранят всевъзможни следи от сняг, лед, сол, пясък, тъй като в случай че се борави да вземем за пример с гъба, може при натиска да се надраска покритието.

Необходимо е също да се обърне по-специално внимание на местата, където се натрупва луга, сол или други химически субстанции, с които се обработват пътищата през зимата.

Много водачи са на мнение, че веществата, с които се обработват пътищата, са доста нападателни и имат извънредно разяждащ резултат върху боята, по тази причина би трябвало да се отстраняват допустимо най-често. Според експерти обаче това важи единствено в случай че боята е била по-рано повредена.

Ако автомобилът е с безупречно покритие, мръсотията не може да има подобен разрушаващ резултат, написа businessnovinite.bg. При положението на автопарка в България (преобладаваща част от колите са остарели и амортизирани) обаче водачите по-скоро би трябвало да имат поради първата догадка и да се преценяват с това, че има заплаха от разяждане.

В автомивката водата може да потече в ключалката на вратите и сред уплътненията и при ниски температури да замръзне. Следователно, след процедурата би трябвало уплътненията да се изсушат с забрадка. За по-сигурно изберете безоблачен ден за грижа за автомобила. След измиване пробата на спирачката е наложителен, защото остатъците от вода могат доста да понижат спирачния резултат.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР