Много хора работят в условията на първа и втора категория

...
Много хора работят в условията на първа и втора категория
Коментари Харесай

Експертна консултация: Възможно ли е да загубите парите си за пенсия

Много хора работят в изискванията на първа и второкласен труд и имат вноски с изключение на в повсеместен и в професионален пенсионен фонд. Представяме ви позицията на Национална агенция за приходите за това по какъв начин средствата от професионалния пенсионен фонд може да бъдат трансферирани във фонд “Пенсии ” на Национален осигурителен институт и дали това ще повлияе на размера на държавната пенсия, написа Труд.

Жена е работила в изискванията на второкласен труд и по тази причина има вноски за пенсия в повсеместен и в професионален пенсионен фонд. Тя се е пенсионирала по чл.69а от КСО, като преди този момент е трансферирала парите от самостоятелната си партида по двата фонда Универсален пенсионен фонд (УПФ) и Професионален пенсионен фонд (ППФ) във фонд “Пенсии ” на Националния застрахователен институт (НОИ), защото е получила информация, че по този начин ще получава по-голяма държавна пенсия. След приемане на разпореждането за отпусната пенсия, дамата схваща, че средствата от Универсалния пенсионен фонд (УПФ) въздействат върху размера на държавната пенсия, само че тези от Професионалния пенсионен фонд (ППФ) – не. Тя смята, че прехвърлянето на средствата от самостоятелната партида на ППФ във фонд “Пенсии ” на Национален осигурителен институт е загуба на средства и желае те да бъдат възобновени. За задачата е изпратила тъжба до шефа на Териториалното отделение на Национален осигурителен институт и съгласно отговора възобновяване на парите е от компетентността на Национална агенция за приходите. Поставен е въпросът: Какъв е редът за възобновяване на средствата от ППФ?

I Право на прекачване на средства във фонд „ Пенсии “

На съображение чл.4в, ал.1 от Кодекса за обществено обезпечаване (КСО) обезпечените в професионален пенсионен фонд имат право еднократно да трансформират обезпечаването си от професионален пенсионен фонд (ППФ) във фонд “Пенсии ” с увеличена осигурителна вноска в размера на осигурителните вноски по чл.157, ал.1, т.2, в случай че не им е отпусната пенсия за застрахователен стаж и възраст или професионална пенсия за ранно пенсиониране. Хората упражняват избора си по ал.1, като подават заявление до способената териториална дирекция на Националната организация за доходи (НАП). Осигуряването на лицата по ал.1 поражда от първо число на месеца, идващ месеца на избора (чл.4в, ал.2 от КСО).

II Възможно ли е връщане на парите от фонд „ Пенсии “

Според чл.124а от КСО хората, които са избрали да трансформират обезпечаването си от повсеместен пенсионен фонд във фонд “Пенсии ” може да изберат да възобновят обезпечаването си в повсеместен пенсионен фонд, в случай че не им е отпусната пенсия за застрахователен стаж и възраст, като са записани и периоди, в които това е допустимо. Но в КСО липсва аналогична наредба, която да дава опция на хората, които са създали избор да трансферират средствата си от професионалния пенсионен фонд (ППФ) във фонд “Пенсии ”, още веднъж да ги трансферират в ППФ, каквато опция е планувана за хората, които са избрали да трансформират обезпечаването си от повсеместен пенсионен фонд (УПФ) във фонд “Пенсии ”, надлежно във фонд “Пенсии за лицата по чл.69 ”. Видно от цитираната нормативна уредба, лицата, които са трансформирали обезпечаването си от ППФ във фонд “Пенсии ” на Държавното публично обезпечаване (ДОО) не могат да възобновят обезпечаването си в ППФ, защото изборът е еднократен.
Изборът за смяна на обезпечаването от ППФ във фонд “Пенсии ” на ДОО, както и редът и методът за събиране и систематизиране на увеличената осигурителна вноска се уреждат с Наредбата за реда за избор на обезпечаване, внасяне и разпределение на наложителните осигурителни вноски, вноските за фонд “Гарантирани вземания на служащите и чиновниците ” и за продан на информация (НРИОВРЗОВВФГВРСОИ).
Осигурените в ППФ избират да се обезпечават единствено във фонд “Пенсии ” на ДОО посредством подаване на заявление – приложение №4 към чл.4, ал.6 от наредбата.
Не се одобряват заявки от обезпечени в ППФ хора, на които към датата на подаването е отпусната пенсия за застрахователен стаж и възраст или професионална пенсия за ранно пенсиониране (основание чл.4, ал.10 от наредбата).

III Ситуацията в съответния случай

В съответния случай все още на подаване на заявката за избор за смяна на обезпечаване от ППФ във фонд “Пенсии ” с увеличена осигурителна вноска в размера на осигурителните вноски по чл.157, ал.1, т.2 от КСО, дамата е отговаряла на регламентираното в чл.4в, ал.1 от КСО и чл.4, ал.10 от НРИОВРЗОВВФГВРСОИ изискване да не є е отпусната пенсия за застрахователен стаж и възраст или професионална пенсия за ранно пенсиониране, заради което правомерно заявката за прекачване на парите е обработено и е осъществена смяната на обезпечаването ѝ.

IV Кой има право на пенсия от професионален фонд

Съгласно чл.168, ал.1 от КСО от 1 януари 2016 година обезпечените в професионален пенсионен фонд получават право на пенсия за ранно пенсиониране при:
1. не по-малко от 10 години застрахователен стаж след 31 декември 1999 година при изискванията на първа категория труд и възраст, 10 години по-ниска от възрастта им по чл.68, ал.1;
2. не по-малко от 15 години застрахователен стаж след 31 декември 1999 година при изискванията на второкласен труд или при изискванията на първа и второкласен труд и възраст, 5 години по-ниска от възрастта им по чл.68, ал.1.
Пенсията по ал.1 се изплаща до навършване на възрастта по чл.68, ал.1 от лицето и не може да се получава дружно с персонална пенсия за трудова активност или със обществена пенсия за неработоспособност по част първа (чл.168, ал.3 от КСО).
На съображение чл.172 от КСО обезпечено лице в професионален пенсионен фонд, което не е придобило или упражнило право на пенсия по чл.168, може при разпределяне на пенсия за застрахователен стаж и възраст по част първа или при навършване на възрастта по чл.68, ал.3 да получи еднократно или разсрочено насъбраните средства по самостоятелната партида или да ги трансферира в повсеместен пенсионен фонд или във фонд за в допълнение непринудено пенсионно обезпечаване.

V Как текстовете от КСО водят до загуба на средствата

Видно от цитираната наредба, хората могат да получат еднократно или разсрочено насъбраните средства по своята самостоятелна партида единствено при разпределяне на пенсия за застрахователен стаж и възраст по част първа или при навършване на възрастта по чл.68, ал.3, когато не са придобили право или не са упражнили правото си на пенсия по чл.168 от КСО. Възможност да бъдат възобновени средствата, които към този момент са трансферирани от ППФ в фонд “Пенсии ” на Национален осигурителен институт, няма планувана. Следователно, дамата не може да получи средствата, които са били насъбрани в самостоятелната є партида в ППФ, защото не дава отговор на условията на чл.172 от КСО, в който е уредена единствената правна опция хората да получат насъбраните средства в ППФ. Тя не може и да се откажете от направения избор да промени обезпечаването си от ППФ във фонд “Пенсии ” с увеличена осигурителна вноска в размера на осигурителните вноски по чл.157, ал.1, т.2 от КСО, защото според цитираните разпореждания, това е еднократен акт, от който се е възползвала правомерно, т. е. не съществува правна опция обезпечаването от фонд “Пенсии ” на ДОО да бъде променено още веднъж в ППФ. Този извод се поддържа и от приложеното решение на шефа на Търговско предприятие на Национален осигурителен институт, съгласно което хората имат право еднократно да трансформират обезпечаването си от ППФ във фонд “Пенсии ” с увеличена осигурителна вноска в размера на осигурителните вноски по чл.157, ал.1, т.2 от КСО, в случай че не им е отпусната пенсия за застрахователен стаж и възраст или професионална пенсия за ранно пенсиониране, както и че дамата не попада в обсега на чл.168, ал.3, а получава пенсия за застрахователен стаж и възраст, отпусната по реда на чл.69а от КСО.

Виж още:

Източник: skafeto.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР