Много хора имат един неизползван резерв, за който рядко се

...
Много хора имат един неизползван резерв, за който рядко се
Коментари Харесай

Как да получа рента от непотърсена наследствена земя


Много хора имат един необработен запас, за който рядко се замислят или даже не знаят за съществуването му преди да го получат в ненадейно завещание. Това са дядовите ниви или наследствената земеделска земя, каквато съвсем всеки българин има. Земеделието у нас е извънредно раздробено сред дребни притежатели. Въпреки засиленото окрупняване през последните години, към момента близо 20 млн. имота са благосъстоятелност на над 3 млн. души.

Ръстът на цените на земеделската земя през последните години кара от ден на ден българи да погледнат към дядовите ниви като източник на несъмнено финансиране. Ако не употребявате земята си по предопределение, то тя се разпределя служебно сред арендаторите. Съгласно ЗСПЗЗ, всеки аграрни собственик, на който са предоставени „ бели петна “, е задължен да заплати за тях лихва, като сумата се внася в специфична банкова сметка за непознати средства, ръководена от съответната регионална дирекция „ Земеделие “.

Не е необичайност обаче някой безсъвестен родственик да се опита да ви отнеме земята посредством машинация или еднолично да се облагодетелства от рентата. Има случаи, в които даже арендатори изготвят подправени контракти за наем и ги записват в общинските служби „ Земеделие “. По неофициални данни се смята, че към 20% от българската земя със селскостопанско предопределение се обработва по силата на подправени контракти за наем или аренда. Така че, в случай че имате наследствена земя, е време да потърсите правата си над нея – може единствено да спечелите.

Проверете къде и какво притежавате

Първата стъпка е да отидете в Поземлената комисия с уверение за наследници. От там следва да получите информация кой е арендаторът. След това би трябвало да се свържете с него и да му визиите нужните документи – освен скици, а и уверение за наследници, в което би трябвало да фигурирате.

 istock istock
Договорът може да се подписа с един от наследниците (и едногодишен, и дългосрочен). Договор за наем със период по-дълъг от една година може да подпише правоприемник, който има повече от 25% или над 1/4 идеална част (чл.4а, ал.2 от ЗСПЗЗ), а контракт за аренда – съсобственик с над 50% или повече от 1/2 (чл.3, ал.4 от ЗАЗ).

Арендаторът също е в правото си да изплаща рентата на един от съсобствениците. Отношенията сред съсобствениците се уреждат според Закона за собствеността. Но можете персонално да се уговорите с арендатора да си получавате рентата съгласно вашата идеална част.

Имате право да си получите дължимата лихва за последните 3 години. Рентата би трябвало да ви заплати този от сънаследниците, който я е получил. Ако откаже, следва дело и след правосъдно решение във ваша изгода съсобственикът ще би трябвало да заплати рентата дружно с разноските по делото.

По закон всеки контракт за аренда на аграрни земи се вписва в Агенцията по вписванията – Имотен указател. Освен това всяка стопанска година земеделските производители заявяват коя земя ще обработват и по какъв контракт през съответната година. Името на арендатора може да откриете и в Регионалната дирекция на Държавна фирма „ Земеделие “ – там би трябвало да е вписан като аграрни производител.

И Имотният указател и дирекциите на Държавна фирма „ Земеделие “ се намират в регионалния град по местоположение на парцела. Затова би трябвало да знаете на територията на коя област се намират земите. Но в Държавна фирма „ Земеделие “ ще би трябвало да се легитимирате с уверение за наследници, скици и решения на поземлената комисия за възобновяване собствеността на земите. Справка в Имотния указател можете да извършите и без документи (само против дребна такса), стига да знаете ЕГН-то на съсобственика, който получава рентата.

От Поземлената комисия би трябвало да изискате информация кой е заявител на парцела ви в заявката по чл.70 от ЗСПЗЗ. Длъжни са да ви дават тази информация. Дори обаче по някаква причина да не ви я дадат – тя е налична в споразуменията по чл.37 на уеб страницата на Областната дирекция „ Земеделие “, към която е съответното землище. По номер на парцела може да ревизирате дали той се води бяло леке.

 istock istock
Ползване на земите и „ бели петна “

Ползването на земеделските земи е уредено в ЗСПЗЗ и има доста характерни моменти, които би трябвало да бъдат съобразени. Между ползватели и притежатели на аграрни земи се изготвят съглашения за прилагане. В множеството случаи вземат участие единствено ползватели.

До 31-ви юли, преди започване на стопанската година, всеки ползвател и притежател, който желае да си употребява земята, подава заявление по чл.69/чл.70 в Общинската работа. В това заявление се показва дали ще обработва земята в действителни граници или ще се образуват масиви за прилагане.

Когато собственик/наследник подаде декларация, че ще употребява земята в действителни граници, тя не взе участие в разпределянето на масивите. Когато се образуват масивите, се образуват два типа парцели – парцели, които ползвателят/наемателят употребява по правно съображение и така наречен „ бели петна “.

Белите петна са парцелите, за които ползвателите нямат контракт и заплащат наем към Областната дирекция по земеделие в размер на междинното рентно заплащане за съответното землище. Този наем се дължи на притежателите, които би трябвало да подадат заявление за погашение на тези суми, с цел да ги получат.

В случай че нито вие, нито ползвателят е подал заявление, че ще употребява земята – тогава парцелите се трансформират в бели петна и е належащо да подадете заявление в Общинската работа за погашение на сумите. Ако обаче парцелите ви са декларирани от ползвателя и няма преведена сума, не може да търсите нищо от ОД „ Земеделие “.

Ако има суми за приемане, би трябвало да подадете заявление по чл.37в или чл.37ж в Общинската работа по земеделие. Имате право да си получите сумите за 10 години обратно. Заявление се подава за всяка стопанска година. Необходимите документи са: уверение за наследници (ако парцелът е наследствен) и банкова сметка на един от наследниците.

Достатъчно е един от наследниците да подаде заявката. Изплаща се цялата сума за парцела като налози не се дължат. Банковата сметка се изисква, с цел да ви бъде преведена сумата, защото тя е преведена по сметка на Областна дирекция „ Земеделие “, откъдето следва да я трансферират на вас.

Сума за погашение

След като се посочи дали парцелите са бели петна или са декларирани от ползвател или от правоприемник в ОСЗ. Ако са бели петна – заплаща се толкоз, колкото е размерът на междинното рентно заплащане за съответното землище. Размерът на междинното рентно заплащане се дефинира от ОД „ Земеделие “ на база наемното/арендното заплащане на вписаните дългогодишни контракти.

Към всеки парцел, който е бил бяло леке, е посочена дължима сума за парцела по отношение на неговата използваема част. За всеки регион и за всяко землище размерът е друг. Информация какъв брой следва да получите е поместена в уеб страницата на Областната дирекция „ Земеделие “ в каченото на уеб страницата съглашение.

Ако парцелът не е бяло леке, а наследникът е получавал 4 години лихва от ползвател или самичък е обработвал земята, следва да ви изплати дължимия наем за вашата идеална част. Наемите на земите не са регламентирани – всичко е до сделка сред страните по контракта и за всеки регион наемите са разнообразни.

Наемателят по контракта следва да разполага с разходни документи по отношение на изплатения наем за тези години,от които може да се види каква сума е получил наследникът и каква е полагащата ви се част от тази сума. А в случай че е подавал заявление в Оценка за съвместимост „ Земеделие “ за погашение на белите петна и му е изплатена цялата сума за парцелите, вие няма да получите нищо от ОД „ Земеделие “, защото сумата към този момент е изплатена.

При всички положения, когато наемът е изплатен на един от съсобствениците, разногласието би трябвало да се позволи сред съсобствениците и няма по какъв начин да предявите искания към трети лица. Но е належащо първо да си изясните обстоятелствата, да ревизирате кой и на какво съображение е обработвал и заявявал парцелите, да съберете документи, с цел да може да се реши какви дейности би трябвало да се подхващат.
Източник: pariteni.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР