Много гърци, но и сърби и румънци, живеещи близо до

...
Много гърци, но и сърби и румънци, живеещи близо до
Коментари Харесай

Какви са цените на горивата у нас и в съседни държави

Много гърци, само че и сърби и румънци, живеещи покрай българската граница, зареждат горива в България, защото тук са по-евтини. Цената на най-масовите горива в прилежащите страни е по-скъпа с сред 10 стотинки до над 1 лев на литър, демонстрира инспекция на Българска национална телевизия.
 
Най-масовия бензин – А-95 в България е с 1 лев по-евтин от Гърция. В Серес да вземем за пример, гърците зареждан бензин сред 1,80 и 2,00 евро за литър или към 3,50 до 3,90 лв.. За съпоставяне в България цената на този клас бензина е сред 2,50 и 2,70 лв. за литър. По-евтин при нас е и дизелът. Разликата обаче там е с към 0,60 стотинки.

За литър дизел в южната ни съседка заплащат приблизително 1,80 евро за литър, или към 3,50 лева, до момента в който у нас за литър плащаме приблизително към 2,95 лв.. Заради огромният отлив на локални хора от гръцките бензиностанции наоколо до българската граница, доста от дребните компании банкрутират, заради липса на клиенти.
 
" В България сега цената на дизела, който ме интересува мен, е два пъти по-ниска от Гърция. Аз зареждам огромни количества и за моите камиони и коли и ми е много по-евтино. Аз бих добавил, че доста мои сътрудници и родственици от централните елементи на Гърция даже и Атина идват да зареждат в България, тъй като е по-евтино. При нас няма държавна помощ за горивата, а заплатите не се покачват. Според мен в България сега е най-евтиното гориво на Балканите, а може и в цяла Европа ", споделя Христониас Максимас.
 
Шофьор от Гърция признава, че зарежда постоянно у нас, постоянно цялостен контейнер, най-малко 2-3 пъти в месеца.
 
" Трудно е, доста е мъчно. Най-вече при нас дребните бизнеси не ни оказва помощ никой. При огромните вериги е по-лесно, те се оправят, ние обаче загиваме ", споделя Кокалас Йоргос - притежател на бензиностанция в Гърция.
 
 istock istock
" От наши близки знаем, че в Серска област сега особено, техните поданици всички идват да зареждат в България. Чуваме че има предложение в Серска област да вкарат субсидия на горивата, тъй като бензиностанциите изнемогват и нямат работа и се пробват да запазят бизнеса си ", споделя Атанас Кочев - предприемач в Гърция.

Гърците всеобщо пазарят у нас

Проверка в Румъния пък откри, че цените на всеобщите горива в северната ни съседка не са доста по-различни от тези в България. Стойността на бензиностанциите на най-използвания бензин А-95 е съвсем идентична с тази у нас. При дизела обаче цената е по-висока с към 10 стотинки за литър. А при пропан-бутана разликата е даже по-голяма над - 40 стотинки за литър. Затова и някои румънци избират да зареждат с гориво колите си в България.
 
" Цените са доста високи. Не можем да ги удържим, както през последните години. В началото имахме и отстъпка от страната, 0,50 леи на литър гориво, само че от 1 януари тази помощ спря ", твърди Мариус Щефан.
 
Според различен водач в България цените на горивата са по-ниски от тези в Румъния и признава, че  много хора зареждат гориво в България или Унгария.
 
 istock istock
Сходна е обстановката и в Сърбия. Цените на най-масовите горива са с към 15 до 40 стотинки по-високи от тези в България. Така приблизително бензин А-95 коства към 170 динара или малко над 2,80 лева Дизелът е към 195 динара за литър или близо 3,30 лева, а пропан-бутанът се търгува за 110 динара или за над 1,80 лева Това е с към 60 стотинки по-скъпо по отношение на цената в България. Все отново пътуващите до страната ни за зареждане на гориво не са доста, само че работещите у нас сърби не пропущат да заредят колите си на по-ниските цени в България.
Източник: pariteni.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР