Много футбол, цигари и бира. И много романтика от старите

...
Много футбол, цигари и бира. И много романтика от старите
Коментари Харесай

От скрина: Сократес

Много футбол, цигари и бира. И доста романтика от старите времена. Тези неща надничат от всеки роман за Сократес Бразилейро Сампайо де Соуза Виейра де Оливейра. Един от най-легендарните футболисти, капитан на популярен тим от златисти магьосници, разминал се два пъти по печален и хубав метод със международния престол. Големият проектант на бразилците от 80-те години, напуснал този свят на 57 години. И останал в милиони сърца.

Сократес се ражда в пристанищния бразилски град Белен. Баща му е доктор, което предопределя овреме каква ще бъде специалността му. Не напълно. Бъдещият лекар се възпламенява по футбола и през 1974 година дебютира с фланелката на Ботафого. Първоначално високият младок работи на върха на офанзивата, само че последователно с годините е трансфорат в плеймейкър от вида " трекуартист ". Надарен с грациозен пас, прецизна техника и прецизен удар, Сократес се трансформира в кумир за бразилската торсида. Смята се, че до 1977 година футболът му е на назад във времето поради медицината, която следва. Това кара старши треньорът на Ботафого да каже по адрес на Сократес: " Играч, който не тренира, не играе ".

През 1978 година дипломираният педиатър минава в Коринтианс, където отбелязва близо 180 гола през идващите шест сезона. На 24 години Сократес дебютира за националния тим на Бразилия. Той и Зико са новите звезди на бразилския футбол. Между другото през 1979 година Доктора и Крал Артур, както ги назовават, имат взаимно присъединяване в известната тогава теленовела " Фейжао Маравиля ". На хоризонта пък се задават международните финали в Испания.

Бразилия е безспорният любимец за купата. Хиляди почитатели от страната на кафето заливат Пиренеите и резервират хотелски стаи в Мадрид за 11 юли 1982 година. Това е денят на финалния мач. Но асовете на наставника Теле Сантана по този начин и не стигат до този край. Преди международното бразилците разрушават Ейре със 7:0, а резултатът съгласно ситуациите би трябвало да е най-малко 14:0. Сократес вкарва две попадения, другите са дело на Фалкао, Сержиньо (2), Луизиньо и Зико. Бразилия разполага със застрашителен състав!

" Всеки имаше независимост да играе, в която зона изиска. Странно е, само че при нас това сработваше. Залагахме на доста импровизация, само че и на уменията, които бяхме натрупали през последните две години, в които работихме дружно. Играех на крилото, излизах и на позиция като централен нападател, случваше се да съм либеро, а и да арестувам топката в полузащитата. Всичко зависеше от мача. Разчупихме стандартите за игрова скица: 4-2-4 или 4-3-3, нямаше значение ", споделя по-късно Сократес.

Преди Испания'82 Пеле дава прогноза за първото място и, както постоянно, не познава нищо. " Бразилия ще завоюва купата ", изрича той. Журналисти, участвали онлайн по испанските игрища, свидетелстват по какъв начин до края на шампионата Пеле трансформира неведнъж прогнозата си, само че по този начин и не " улучва " първенеца. Сократес пък афишира, че ще кръсти своя наследник Шампион, в случай че успее да вдигне международната купа в Мадрид. Уви, това не се случва. Всъщност капитанът на Бразилия поставя огромни старания преди международното. Той понижава до най-малко цигарите, въпреки че напълно не е единственият в бразилския тим, който пуши. Друга пристрастеност на Доктора е бирата, която се услажда и на други от звездите на Сантана. Дефанзивният халф Тониньо Серезо пък си падал по мощната алкохолна напитка кашаса, с която отмарял след всеки мач. Преди старта на финалите Сократес споделя, че е подготвен да играе на всички места, даже като вратар, с цел да помогне на сътрудниците си.

" Опитахме всичко, с цел да превземем вратата на Съветския съюз. Стабилната им отбрана и превъзходният Ринат Дасаев обаче все ни спираха. Тогава топката ми падна. Имаше стена от червени фланелки, бяха подготвени да плюят личната си кръв върху мен. Открих малко свободно пространство, финтирах, откри се още повече пространство. Вложих всичко в удара. И пристигна възгласът: " Гоооол ". Не, не беше гол. Беше един безконечен оргазъм. Незабравимо ". Така доктор Сократес разказа своя именит гол против Съюз на съветските социалистически републики в предварителната група.

Бразилската магия господства над Испания до деня на Паоло Роси. " Всичко свърши! Мечтата умря ", написа печално " О Глобо " след епохалния дуел с Италия. Сократес, Зико, Пауло Роберто Фалкао, Едер, Серезо, Леандро, Жуниор, Луизиньо, Пауло Изидоро и останалите футболни богове помръкват на стадион " Сария " в Барселона. Този бразилски състав се трансформира в обичан на целия свят, само че по този начин и не доближава до златната статуетка.  " На Мундиал'82 имахме приказен тим и заслужавахме да станем международни първенци. Мнозина ме укоряваха, че при 2:2 против Италия сме траяли да атакуваме, вместо да се опитаме да задържим резултата, само че това значеше да потегли срещу убежденията си. Заплатих скъпо, само че не отстъпих ", споделя след време Теле Сантана пред българския вестник " Футбол ".
След четири години обстановката е сходна, въпреки че " Селесао Бразилейра " влиза под малко по-различен ъгъл в шампионата в Мексико. Междувременно " Златната петичка " изкарва един несполучлив сезон във Фиорентина. Италианският клуб заплаща 5,3 милиарда лирети за бразилския техничар. Някои предсказват на " виолетовите " купата в Серия " А ", тъй като съставът наподобява в действителност стабилен: Сократес, Даниел Пасарела, Джовани Гали, Клаудио Джентиле, Джанкарло Антоньони, Габриеле Ориали, Даниеле Масаро, Паолино Пуличи – тим юнаци.  За неволя Сократес не съумява да се аклиматизира в Европа. Обвинен е, че е муден и неприспособим за италианското състезание. " Футболът е единствено развлечение за него. Когато си дете, можеш да имаш сходно отношение, само че не и когато си експерт ", проучват на Ботуша. След 25 мача и шест гола идват " разводът " с Фиорентина и завръщането вкъщи. Този път във Фламенго на Зико.
Нещата буксуват и в националния отбор. В края на 1985 година пада главата на селекционера на Бразилия Еваристо. Така няколко месеца преди Мексико'86 тимът е без старши треньор и с доста въпросителни на пътя си. Бразилската федерация заплаща голяма сума в щатски долари в Саудитска Арабия, с цел да откупи " грешника " Теле Сантана, който е върнат да избавя ситуацията. Корабът обаче се тресе – загуба от Унгария с 0:3 в контрола и куп рецензии по адрес на водачите, които към този момент са натрупали годинки. Доста краен в оценката си е именитият Джалма Сантос: " Да се съпоставя Зико с Пеле е несериозно. Зико е артикул на пропагандата в пресата. Същото важи за Сократес ".  Междувременно от състава изхвърча скандално нападателят Ренато. След това поради свада със Сантана напущат фланговите стрели Леандро и Едер, а травма вади от сметките Тониньо Серезо. Въпреки това бразилците още веднъж са плашещ отбор, воден от Белия Пеле и Сократес. Атаката този път е поверена на Карека, подпомаган от 20-годишния Мюлер и " нощната птица " Валтер Касагранде, който прочее е добър другар със Сократес. Може би тук е мястото да споменем една от крилатите изречения на Доктора: " Пуша, пия и мисля ".
Стартът на бразилците в Мексико е сложен. Съмнителна победа над Испания, пристигнала след гол с глава на Сократес и облага от съдията Крис Бембридж. Следва изстрадал триумф над Алжир и освирквания от торсидата. Срещу Северна Ирландия обаче най-накрая идва време за " жого бонито " – 3:0. В тази намира се случва нещо любопитно и позабравено. В средата на второто полувреме Теле Сантана вкарва в игра възстановяващия се от контузия Зико на мястото на Сократес. Сякаш да затвърди слуховете за влошени връзки сред тях, " Златната петичка " напуща игрището в друга посока от тъчлинията, при която чака Крал Артур.  На осминафиналите е време за бразилска буря против Полша, а в идващия кръг светът става очевидец на паметен мач. Карека открива след прелестна акция, само че рожденикът Мишел Платини изравнява от близко. Следват безчет рискови обстановки, пропусната от Зико дузпа и 11-метрови удари след 120 минути красива борба. Този път Жоел Батс избавя удара на Сократес, решил да стреля от бялата точка в собствен жанр – без да се ускорява. Платини праща топката в облаците, а Жулио Сезар смразява цяла Бразилия с шут в страничната греда. Точката е поставена от Луис Фернандес – 4:3 за " петлите " и още веднъж самоубийства и инфаркти в Бразилия.
" Това беше! Приключих с националния тим ", споделя доктор Сократес след драмата в Гуадалахара. През 1989 година елегантният атакуващ халф стопира с футбола в Ботафого, след къс " танц " преди този момент в Сантос. Славният бразилец се подвизава и в други сфери: политически деятел, участник в обществени планове, колумнист в списание, ефирен коментатор и други В началото на 90-те години Доктора открива медицински център " Сократес ", като инвестицията е оценена на $300 000.  Постепенно обаче алкохолът се трансформира във все по-голям проблем за някогашния капитан на Бразилия. На 4 декември 2011 година футболният вълшебник умира на 57-годишна възраст. В изявление през 1983 година Сократес споделя: " Иска ми се да умра в неделя, когато Коринтианс печели трофей ". В деня на гибелта му, 28 години по-късно, Коринтианс става първенец на Бразилия. И още нещо от популярния футболист: " Първо е хубостта. Победата е на второ място ".

За отзиви, рекомендации и хрумвания по отношение на рубриката, апелирам пишете на: [email protected] или в групата От скрина във Фейсбук
Източник: sportal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР