Много е вероятно да няма реален изход, дори и след

...
Много е вероятно да няма реален изход, дори и след
Коментари Харесай

Експерт: Дори след оттеглянето на Минчев е много вероятно да няма реален изход

Много е евентуално да няма действителен излаз, даже и след отдръпването на Никола Минчев. Такова мнение изрази в ефира на специалистът по конституционно право доцент Наталия Киселова по случай несполучливият избор на ръководител на Народното събрание в сряда.

Първото пленарно съвещание на 48-ия парламент продължава и в днешния ден, още веднъж с процедура по желание на ръководител. 

След неуспеха в сряда от от " Демократична България " предложиха ротационно председателство на Народното събрание.

" Това, което Христо Иванов предложи е европейска процедура и тя не трябваше да бъде отхвърляна толкоз бързо. Това щеше да даде на Политическа партия опция да претендират първи да получат председателство на Народно събрание ", разяснява доцент Киселова.

По думите ѝ третата опция за излаз от обстановката е депутатите да се обединят към един претендент от по-малка по бройка парламентарна група.

Възможен е и друг избор, който не е в разрез с Конституцията.

" Ако гласуваме по този начин, както когато гласуваме в мажоритарен избор на втори тур - единствено " за " или " срещу ", то теоретично е допустимо да се гласоподава по този начин ", разясни специалистът по конституционно право и изясни, че Конституцията е планувала, че на първо съвещание се избира ръководител, само че не е избран редът или процедурата, по която това се случва.

" Това може да бъде очевидно или скрито, с електронната система, хартиени бюлетини или чоп даже ", уточни доцент Киселова.

Ако и тогава вотът е несполучлив, доцент Киселова е безапелационна: " Един трябва  да отстъпи! След като Политическа партия отстъпиха, в случай че правят отстъпка и ГЕРБ, и се обединят към някой по-приемлив, може и да съумеят ".
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР