Много е важно правителството да търси най-изгодните условия за България

...
Много е важно правителството да търси най-изгодните условия за България
Коментари Харесай

Радев за газа от САЩ: Става дума не само за цена

" Много е значимо държавното управление да търси най-изгодните условия за България и тук става дума освен за цена, само че и за резистентност на доставките. "

Така разяснява президентът Румен Радев новината за контрактувани доставки на полутечен газ от Съединени американски щати. За това беше обявено след среща на премиера Кирил Петков, който беше във Вашингтон, с американската вицепрезидентка Камала Харис.

Радев разгласи, че не знае точните параметри на договорката и по тази причина не може да я разяснява, само че уклончиво означи, че освен цената е значима. След което изиска КЕВР и " Булгаргаз " да афишират новите цени на газа.

" Всеки опит за диверсификация в енергетиката би трябвало да бъде подсилен. Не мога да разясня тази договорка без да знам точните параметри на измерения. Но е доста значимо държавното управление да търси най-изгодните условия за България и тук става дума освен за цена, само че и за резистентност на доставките и опция българският бизнес, консуматори, топлофикации да предвиждат своите разноски. За това приканвам КЕВР и " Булгаргаз " най-накрая да разгласят цените, тъй като бизнесът, топлофикациите, хората работят в неопределеност ", беше единственият му коментар.

И ГЕРБ с някои подозрения

Сходни с тези на президента подозрения показаха през днешния ден от ГЕРБ - какъв брой дълготрайни ще са доставките, каква ще е цената, какви ще са количествата и прочие

Бившият енергиен министър на Бойко Борисов, в този момент народен представител - Делян Добрев, разяснява в коридорите на Народното събрание, че още нямаме информация дали става въпрос за един танкер или за 20, кквато била годишната потребност на страната. Както и " тази ниска цена какъв брой е ниска ".

Добрев попита още включен ли е превозът в цената, както и какъв брой ще са регулярни доставките. "

Газът от Съединени американски щати може да бъде по-евтин, това е въпрос на търговски договаряния. Надяваме се да са защитили такава цена и договорът да е дълготраен ", уточни той, само че отново нападна по линия на така наречен медиатори: " Пак ли ще го прекарват през МЕТ, обичаният на властта компания, която е резервирала потенциал ".

" Досега чухме едно заричане, една клетва от страна на премера, само че ние се съмняваме - поради опита си с това държавно управление ", уточни в умозаключение Добрев.
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР