Много е писано за курукумата и нейните универсални лечителни свойства

...
Много е писано за курукумата и нейните универсални лечителни свойства
Коментари Харесай

„Златно мляко“ – изключително ефективна напитка с широкоспектърен профилактичен и лечебен ефект! Ето и рецептата й

Много е писано за курукумата и нейните универсални лечителни свойства – твърди се, че лекува над 600 типа заболявания! Нека напомним какво е това растение и по какъв начин се демонстрира неговото деяние. Принадлежи към семейство „ джинджифилови “. Височината му не надвишава един метър, с разклонено коренище и красиви цветове. Широко публикувано е изключително в Югоизточна Азия, отглежда се и у нас. Използват се корените, извличани от земята след пожълтяване на листата му. Стривани на прахуляк, те съдържат есенциални мастни киселини, което обуславя тяхното потребление за овкусяваща добавка към редица ястия. От друга страна, наличието в корените на пигмента куркумин дефинира смисъла му в медицината.

Има потвърден резултат за нормализиране на функционалностите на черния дроб и жлъчката като контролира обмяната на веществата в организма. Така работи и в посока на намаляване на наличието на захар, както и на „ неприятния “ холестерол в кръвта. Приготвено с куркума къри има разрушителен резултат върху ракови кафези. Има и общ профилактичен резултат като укрепва имунната система, а противовъзпалителното му деяние възпира цялата гама от простудни болести и има лековит резултат при ставни и мускулни болки. Предпазва храните от ултравиолетово излъчване и по-специално – от слънчевата светлина. Най-сетне неотдавна бе открит и антидепресионният резултат на курукумата, което е от значително значение при актуалния извънредно забързан и под напрежение метод на живот! Понякога може да видите курукумата, отглеждана в саксии за декоративни цели, дължащо се на изключителната хубост на нейните цветове. Но по какъв начин да употребявате курукумата като профилактично и лечебно средство? Започвате с правенето на паста, представляваща примес от следните съставки в пропорции:

¼ чаша куркума на прахуляк, ½ чаша вода, 1 чаша мляко, 1 чаена лъжичка бадемово или кокосово масло и 1 лъжица домакински мед. Процедурата е следната: курукуменият прахуляк се бърка във водата на муден огън до сваряване и бавното втвърдяване на субстнацията, слага се в добре затворен стъклен съд и се съхранява в ледник, което подсигурява използването й за период до 40 денонощия. Сега сте подготвени да си приготвите и първата чаша от така наречен „ златно мляко “!  За задачата в чаена чаша с мляко сложете: по една чаена лъжичка от курукумената паста и бадемовото масло и затоплете сместа до желаната от вас температура, след което прибавете и лъжижицата мед, вероятно с малко канела.

Действайте!

Източник: skafeto.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР