Много добър е средният резултат на националното външно оценяване за

...
Много добър е средният резултат на националното външно оценяване за
Коментари Харесай

Четвъртоклансниците са се справили по-добре с диктовката, отколкото със създаването на текст

Много добър " е междинният резултат на националното външно оценяване за четвърти клас, заяви Министерството на образованието и науката (МОН).

Учениците имат по-добри знания по български език и литература, в сравнение с по математика. На изпита по български език учениците са получили приблизително 70.5 точки от оптимални 100. Резултатът е съпоставим с този от предходната година. Тогава четвъртокласниците са постигнали съвсем същия резултат - приблизително 70.46 точки.

 Четвъртоклансниците са се справили по-добре с диктовката, в сравнение с със основаването на текст
© МОН

Четвъртокласниците са получи приблизително 64.4 точки на изпита по математика, което е със 7 точки повече спрямо резултатите на предходния випуск.
Резултатите от изпита по български език демонстрират, че учениците схващат смисъла на прочетеното и смисъла на думите в подтекст. Успеваемостта на диктовката е 75%, а на задачата за основаване на личен текст - 63%. Учениците обаче се затрудняват при слагането на уместно заглавие и предаването на прочувственото положение на героите. Резултатите от дилемите със свободен отговор демонстрират, че 62% от учениците могат да отговорят на въпроси, които изискват схващане на причинно-следствени връзки, само че 41% от тях не могат да посочат доказателства за отговор с образци от текста.
Най-голямо усложнение четвъртокласниците са срещнали в задачата, при която би трябвало да се откри изчезнала цифра в израз, обвързван със събиране на четирицифрени цифри. Най-ниски са резултатите при дилемите за намиране на разположение и обиколка на правоъгълник и за работа с мерни единици. Учениците се оправят с осъществяването на изучените аритметични дейности и различаване на геометричните фигури.

 Проверката по математика за 4-ти клас: задания и отговори Проверката по математика за 4-ти клас: задания и отговори

Най-добре са се показали четвъртокласниците в София, Смолян, Пловдив, Варна, Благоевград и Перник. Най-ниските резултати са в Кърджали и Сливен.

 Четвъртоклансниците са се справили по-добре с диктовката, в сравнение с със основаването на текст
© МОН

В период до 15 юни в това число учениците могат да видят изпитната си работа в оценителски център, избран от началниците на районните ръководства.
Резултатите могат да се ревизират
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР