Много деца в богатите държави са зле психически, затлъстяват и

...
Много деца в богатите държави са зле психически, затлъстяват и
Коментари Харесай

40% от децата трудно смятат и четат, всяко трето е с наднормено тегло

 Много деца в богатите страни са зле душевен, затлъстяват и нямат съществени умения по математика и четене, съобщи ДПА, цитирайки отчет на УНИЦЕФ. България е на предпоследното 37-о място от страните в Европейски Съюз и Организацията за икономическо съдействие и развиване (ОИСР) за психологичното и физическо здраве и уменията на децата, съобщи Българска телеграфна агенция.

На последно място съгласно отчета " Какво дефинира благополучието на децата в богатите страни " е Чили, а пред България са Съединени американски щати. Около 20% от децата в най-богатите страни не са удовлетворени от живота си. В Турция единствено 53% са щастливи. Сред най-потиснатите са япончетата и британчетата. По психологично здраве България е на 18-о място. Най-много самоубийства измежду подрастващите има в Литва. Следват Нова Зеландия и Естония.

Що се отнася до физическото здраве, към една трета от децата са с наднормено тегло или затлъстяване. По този индикатор България е на 37-о място. Към 40% от 15-годишните нямат съществени умения по четене и броене. Тук Чили, България и Румъния са се показали най-зле. За отчета са употребявани данни отпреди пандемията. Авторите му пишат, че тя е основна опасност за благополучието на децата.

" Много от най-богатите страни в света, които имат запаси да обезпечат положително детство за всички, не се оправят с това - сподели Гунила Олсън, шеф на програмата " Иноченти ".

" Ако държавните управления не подхващат бързи и решителни дейности за отбрана на благополучието на децата в стратегиите си против пандемията, можем да чакаме още по-голямо обедняване, утежняване на психологичното и физическо здраве и все по-голяма разлика в уменията им ".
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР