Много често гледаме филми или телевизионни предавания, в които се

...
Много често гледаме филми или телевизионни предавания, в които се
Коментари Харесай

Съживен от учени зомби вирус отпреди 50 000 години се оказва все още опасен

Много постоянно гледаме филми или телевизионни излъчвания, в които се вижда по какъв начин човечеството си играе с вируси, единствено с цел да разпали апокалипсис, който да докара до края на света. Наскоро БГНЕС заяви, че ловецът на вируси Жан-Мишел Клаверие е разкрил в Арктика вирус на 50 000 години. Това, което разбираме в този момент обаче, че той го е съживил, с цел да изследва вероятните последствия от размразяването на безконечната заледеност.

Според Клаверие той и екипът му са събрали проби от седем разнообразни места в тундрата на Сибир, в които са разкрили голям брой проби от " зомби вирус ". Докато ги изучавали, те ги тествали, като ги инжектирали в култивирани кафези, категорично насочвайки се към едноклетъчни амеби, с цел да избегнат заплахата от заразяване на хора или животни. Той открил, че тези чудовищни вируси (достатъчно огромни, с цел да се видят под елементарен светлинен микроскоп, за разлика от по-мощния електронен микроскоп) са към момента заразни след 5000 десетилетия и съставляват доста огромен евентуален проблем за хората.

" Разглеждаме тези вируси, заразяващи амеби, като заместители на всички други вероятни вируси, които могат да се намират във безконечната заледеност ", споделя Клаверие пред Си Ен Ен. " Виждаме следи от доста, доста, доста други вируси ", добави той. " Така че знаем, че те са там. Не знаем сигурно, че те са към момента живи. Но разсъжденията ни са, че в случай че вирусите на амебата са към момента живи, няма причина другите вируси да не са към момента живи и способни да заразяват личните си гостоприемници. "

Въпреки че това може да звучи като версия на " Аз съм легенда " на Уил Смит или " Живите мъртви ", преведена в действителни сюжети, то може би към този момент се е случило и затова е нещо, върху което би трябвало да се съсредоточим при проучването, с цел да се опитаме да избегнем. През 2016 година в Сибир избухна зараза от антракс, която болести десетки хора и над 2600 северни елена през късните летни месеци. Въпреки че епидемията умъртви 88% (над 2300) от северните елени, беше открито, че размразяването на сибирската безконечна заледеност в Русия през по-топлите от нормалното месеци е довело до освобождението на остарели спори на Bacillus anthracis в атмосферата, сходно на опасенията, които може да провокира " зомби вирус ".

Това не е единственото доказателство, с което учените разполагат за вируси, спящи в замръзналата почва под повърхността, като на полуостров Сюард в Аляска беше открита жена, замръзнала във безконечните ледове, която съдържала геномен материал от грипния вариант, виновен за епидемията през 1918 година През 2012 година учените също по този начин настояват, че 300-годишна мумия има генетични материали за дребна шарка, чието освобождение би могло да бъде опустошително без ваксина.

И по този начин, за какво е значимо проучването на Жан-Мишел Клаверие? Просто казано, знаейки какво се крие във безконечната заледеност, те могат да извършат нужната работа, с цел да приготвят ваксини за случаите, когато безконечната заледеност се размрази и тези " зомби вируси " бъдат освободени. Представете си свят, в който разполагаме с ваксина против COVID-19 преди март 2020 година и хората към този момент са били имунизирани преди експлоадирането на епидемията.

Холивуд ни е настроил да се опасяваме от опцията за апокалиптични епидемии от вируси, които биха могли да провокират зомби-света, изобразен в сериали като „ The Last of Us “. Това може да накара хората, които прочетат написаното тук, да реагират на нож против това, че учените се заиграват с от дълго време спящи вируси, които биха могли да провокират безпорядък измежду популацията. Въпреки че може да е малко плашещо да ги видите да учат тези рискови вируси, знайте, че това не е от досада или любознание, а по-скоро превантивна мярка против последствията от световното стопляне. /БГНЕС
Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР