Много често феновете не познават своите идоли в музиката. Такъв

...
Много често феновете не познават своите идоли в музиката. Такъв
Коментари Харесай

Какво направи Елвис Пресли велик

Много постоянно почитателите не познават своите идоли в музиката. Такъв образец може да бъде Елвис Пресли, който има две лица – едното е на легендата, която прави възторг на сцената, само че за своите другари и близки е изключително добър човек и тъкмо това е допустимо най-хубавото определение. Преди да се срещне с Пресила, Елвис е обръщал най-вече внимание на родителите си, като се е опитвал  да им помогне по всеки вероятен метод.

Повечето музиканти обичат да се профилират в един тип музика, само че Пресли познавал съвсем всички. Освен рок песни, можел да извършва и поп музиката също не била за игнориране. Впрочем никой не знае към кое е можел да се ориентира Елвис, само че решението се взима от комерсиалната страна – рокът му носи доста повече пари. Освен това има опцията да сътвори и наложи жанр, който към момента не е съумял да стане толкоз известен. Има и още една причина, заради която Елвис гледа парите – неговото оскъдно детство.

След като се ражда през 1935 година в Мисисипи, неговият татко Върнън непрекъснато пътува и фамилията върви след него, като от време на време даже би трябвало да живеят и в гетата. Макар и да няма доста доказателства по отношение на метода, по който са се отнасяли афро-американците към тях, само че и самият Елвис в никакъв случай не е приказвал по тази тематика, затова няма по какъв начин да знаем. Докато в фамилията всичко наподобява добре, в учебно заведение ще бъде новобранец и постоянно е преследван от своите съученици. Причината е, че постоянно избира някои по-шарамантни облекла, някои комбинации даже могат да се сторят неуместни, само че Елвис не се тормозил от това. Интересното е, че той е знаел от дребен какво тъкмо желае да реализира.

Истината е, че когато приключва гимназията, отива в студиото в Мемфис и незабавно се пробва да запише първите си песни. За негова най-голяма наслада се оказва, че Сам Филипс държи студиото и тъй като също идва от южните щати, няма нищо срещу да подаде ръка на своя щатски другар. Слоганът гласи „ Записваме всичко, на всички места и когато и да е. “. Нещо повече, Филипс има и друга концепция, няма да задава въпроси, няма да издава някакви рецензии, а в случай че музиката в действителност е хубава, тя може да се запише и по-късно да се трансформира в албум. Освен това, с спомагателни средства могат да се произведат плочи, които да продава – въпреки всичко приказваме за времето, в което записването на дискове не е допустимо.

 През 50-те години поп музиката в действителност е във вихъра си, само че притежателят постоянно знаел, че това изкуство би трябвало да носи някаква форма на обръщение, а Елвис имал такова. Неговата истинска концепция била да запише плоча за майка си, най-малко това  е легендата, която се споделя от другар. Плаща таксата от 3.99 $, с цел да запише две песни. Първата е „ My Happiness “ – към този момент известна и изпълнявана от доста други изпълнителни. Втората е „ That`s When Your Heartaches Begin “ и е изпълнена от Ink Spots. До през днешния ден нямаме никаква визия дали Филипс е бил в студиото, той твърди по този начин, само че други не са уверени. На плочата е написано „ Добър артист на балади, задръжте го! “.

Една година по-късно притежателят ще потърси Елвис за втори опит. Преминават през всички вероятни процедури, Елвис пее всички песни, които знае, в това число прави и едно малко трио с двойка кънтри музиканти. Малката група прави всевъзможни опити, с цел да извади гения на Пресли от черупката, само че нищо не става. През късната вечер го пускат да си върви. Точно тогава в главата му се появява една ария, която няма по какъв начин да не помни – „ That`s All Right, Mama “. Връща се и стартира да пее, подскачайки, кълчейки се и изпълнявайки всичко това акапелно, Бил хваща своята бас китара и стартира да свири.

Филипс освен не има вяра какво се случва в неговото студио, само че в един миг отваря вратата, с цел да види дали в действителност чудото се е случило. След няколко записа, първата ария е записана. Сега би трябвало единствено още една, с цел да може плочата да се продава, въпреки всичко е належащо да има ария и на другата страна. Избират „ Blue Moon of Kentucky “ и с това през 1945 година Елвис излиза на пазара с първия си сингъл.

Неговият продуцент бърза да популяризира плочата, да я опише като свежа композиция сред жанровете, като нещо, което комбинира поп, кънтри и темп и блус. Кара множеството магазини да я въртят, заплаща и на пресата да напише няколко положителни думи. Оказва се, че това в никакъв случай не е било належащо, плочата се купувала от всички известни раси в страната. Класациите не могат да го пропуснат, а с това се слага началото на един нов род. Списание Billboard ще го назова „ Силен млад гений “. и той в действителност е подобен. Има една легенда, че в миналото Сам Филипс е казвал следното:

„ Ако мога да намеря бял реализатор с негро звучене и негро чувство за музика, тогава най-вероятно мога да направя милиарди долари. “

Самият той обаче го отхвърля и декларира, че в никакъв случай не е казвал нещо сходно. Защо има толкоз необикновен триумф? Песента „ That`s All Right, Mama “ е била написана на смешка, всички са желали да е нещо занимателно и радостно, никой не е вложил освен това от желанието да се снима някаква доста специфична ария. Пресли би трябвало да изчака една година, преди да излезе отвън рамките на района. По това време доста други бели реализатори вършат същото, извършват песни на афро-американци, трансформират ги и основават нещо доста по-различно. По това време има радиа за афро-американци, само че едно изследване демонстрира, че те не са единствените, които слушат. Музиката няма цвят, тя има качества. Неговият сътрудник Пат Буун влиза в студио в Тенеси и се изненадва, когато желаят да изпее темп и блус, а не балада. Песента „ Ain`t That a Shame “ става номер едно за към година.

На сцената на ритъма и блуса, всички се изправяли с чистия си гений. Елвис се появява за първи път в списание през 1956 година – списание LIFE го показва като селски артист – терминът употребен от тях е hillbilly. Какво тогава го трансформира? Телевизията! През 1948 година единствено 2% от американското население разполагат с тв приемник. През 1952 година те ще са към 1/3 от популацията, а през 1955 година доближават към 65%, като цифрата се покачва през 1959 година, когато хората към този момент не го одобряват като разкош и тв приемниците са към 86% в семействата в Америка. По това време ефирът пуска най-различни развлекателни излъчвания, а там се дава много внимание и на музиканти.

Понеже ефирът има единствено 3-4 канала, зрителската публика е голяма. Обикновено приказваме за десетки милиони. По това време малкия екран се е трансформирала в най-хубавото място за рекламирането на плоча. В някои съответни щати, можем да открием, че не се позволяват комбинации и определените реализатори са най-вече бели, същата политика се оформя и върху радио предаванията. Интересното е, че когато Елвис излиза, той носи заряда за спечелването на всяка една публика, шансът в действителност е на негова страна. Появява се за първи път в Stage Show на CBS през януари 1956 година, само че чак до юни ще има умерени триумфи. Тогава ще избере песента „ Hound Dog “ която в действителност ще завоюва вниманието.

Около 40 милиона души гледат и в малкия екран са получени половин милион писма, които показват отрицателното мнение на изпълнителя. След това пее същата ария през септември, като този път аудиторията е към 83% от всички телевизионни фенове – 60 милиона души. По това време плочата със същата ария се трансформира в същинско знамение. Същият месец излиза и неговият първи албум, носещ името Elvis Presley и несъмнено, незабавно се подрежда преди всичко при поп албумите и остава там в продължение на 10 седмици. Британският чарт слага песента „ Heartbreak Hotel “ през 1956 година По това време белите реализатори избират звученето на „ черните души “. По това време тъкмо по този начин го демонстрират и му се радват на всичко това.

В един миг ще открием, че музикантът е подготвен да пее даже госпел, само че няма никакви проблеми да сменя стилове. Междувременно Филипс ще продължи да опитва със стилове – Карл Перкинс и Джони Кеш също са негово изобретение – прочее Филипс има запис сред всички изброени, до момента в който забиват в студиото и разкриват най-красивото от своите гласове. Самият запис е открит и пуснат за продажба няколко години след гибелта на Пресли.

Та това е отговорът, Елвис е гений, който малкия екран чака доста дълго време, освен това, само че и той самият се трансформира в модел за подражателство и мнозина ще го копират през идващите години. Ето за какво и годините напред продължиха да повтарят един и същи модел. Разбира се, в този момент политиката е друга, само че качеството на осъществяването е напълно друго.

   
Източник: chr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР