Много болници могат да бъдат изправени пред фалити. За това

...
Много болници могат да бъдат изправени пред фалити. За това
Коментари Харесай

Адвокат: Може да се стигне до фалити на болници

Много лечебни заведения могат да бъдат изправени пред банкрути. За това предизвести ръководителят на Българската болнична асоциация Свилена Димитрова пред Нова телевизия.

" Лечебните заведения имат всекидневно двумесечен период за закъснение изплащането на разноските си към снабдители. Притесненията ни са, че доста лечебни заведения, които към този момент са влезнали в отговорности през октомври и ноември - декември и януари ще бъдат изправени пред банкрути ", разяснява тя.

Според Димитрова страната би трябвало да сътвори фонд, защото счита, че през здравните осигуровки не могат да се решат всички проблеми.

" Необходима е бърза чуваемост и загърбване на всевъзможен педантизъм. Проблем с финансирането на лечебните заведения има, само че съществува и подобен, обвързван със забавянето на реакциите в НЗОК, които също въздействат върху лекуването ", обясни Димитрова.

Като образец за сходно закъснение тя уточни анекси за разкриване на Коронавирус кревати, бавещи се с месеци.

" Всички лечебни заведения бяха задължени от щабовете да разкрият кревати и да одобряват пациенти, само че това не неодобрява нуждата да се мине през процедурата за подписване на анекс със Здравната каса. Всяко едно деяние на лечебно заведение би трябвало да бъде съгласно договорите, които то е подписало ", добави тя.

Димитрова разяснява сигнал за двумесечно изчакване да бъде подписан подобен анекс.

" Когато нямаш съображение да приемаш на съответното легло за този тип лекуване, ти не можеш да го отчетеш. Така не може да се вземе и дребното финансиране, което има сега ", разгласи ръководителят на Българската болнична асоциация.

Според нея нито една болница не е върнала пациент затова. Тя разяснява и случай от Бургас на пациент, на който му се наложи да доплаща за лекуване.

" Случилото се демонстрира това, за което лечебните заведения сигнализират от преди месеци. Още на първия щаб, който се образува, стана ясно, че един пациент може да коства сред 1 500 и 15 000 лева, според от затрудненията. Събираме данни от лечебните заведения и чакаме да има надвишаване на разноските сред 20 и 80%, според от пътека ", заключи Димитрова.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР