Мними глухи обикалят централни софийски улици и събират дарения за

...
Мними глухи обикалят централни софийски улици и събират дарения за
Коментари Харесай

Измамници събират дарения на улицата, преструвайки се на глухи

Мними глухи обикалят централни софийски улици и събират дарения за създаване на център за хора с повреден слух . За това алармираха консуматори на обществените мрежи, станали жертви на порочната процедура.
От оповестените във Facebook материали се вижда, че парите се желаят от името на Съюза на глухите в България.
Ашот Дарандонян от фондация " Заслушай се " изрази дейна позиция по проблема. Той изясни, че са осведомени с казуса от повече от година, само че в последно време сходни случаи са зачестили.
" Искаме да кажем на хората да не имат вяра, че това в действителност са глухи хора. Те не наподобяват по този метод, не владеят жестов език. Има значително организации, които в действителност се борят за по-добър живот на глухите хора, осигурявайки достъп до качествени грижи и услуги. Това, което знаем е, че тази процедура е публикувана и в други страни от Европейски Съюз. Предполагаме, че става дума за проведена група от хора, която работи освен в България. Не сме алармирали в полицията, тъй като не считаме, че това ще бъде дейно, опитваме се да предупредим посредством медиите и обществените мрежи ", добави той.
Коментар за измамите направи и Александър Иванов, който има проблеми със слуха и е мощно засегнат от порочната процедура.
" Тези, които се преструват на глухи на наш тил, тотално унищожават имиджа на глухите хора. Те са показани като просяци, които търсят страдание, лепта, което не е правилно. Има доста организации, които оказват помощ на същинските хора с увреждания в звука. Може да ревизирате дали говорите с лъжец посредством писмена връзка, като го помолите за контакти на голeмите организации, с които работим, а най-основният индикатор е, че измамниците не владеят жестомимичен език ", съобщи той, представен от Българска национална телевизия.
Няма публична статистика какъв брой са глухите хора у нас. Общо 120 000 българи имат друга степен на увреждания на слуха, като 15 000 от тях употребяват жестомимичен език.
Представителите на хората със слухови увреждания приканиха жителите да не имат вяра на измамници, които ги стопират на улицата и да ревизират всеки апел за събиране на дарения, в който имат подозрение.

Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР