Млеко преработватели надуват печалбата си до 40% от добавянето на

...
Млеко преработватели надуват печалбата си до 40% от добавянето на
Коментари Харесай

Сухото мляко вдига 4 пъти печалбата от сиренето

Млеко преработватели надуват облагата си до 40% от прибавянето на изсъхнало мляко и палма в млечните артикули, съобщи Симеон Караколев, ръководител на Националната овцевъдна и козевъдна асоциация.
Той уточни, че не е сюрпризиран от резултатите от проучването на Асоциация „ Активни консуматори “, което сподели, че в над 80% от пресните млека у нас има добавено изсъхнало мляко.
От влагането на сходни първични материали няма изгода за консуматора, само че има за производителя, защото облагата му зависи от рецептата, от технологията и т. н. Тоест, в случай че един производител общоприетоо би трябвало да печели от продукта 10-12%, влагайки изсъхнало мляко или палмови мазнини, облагата може да се усили 4 пъти, изясни Караколев.
Един път сухото мляко е по-евтино, а от повторно преработвателят пести от спомагателни разноски, свързани със събирането, извозването и преработката на суровото мляко. Тази порочна процедура обаче сряза клона на доста преработватели, тъй като те останаха без снабдители на сурово мляко, уточни ръководителят на асоциацията. И на процедура тези мандри останаха да работят или единствено с вносно мляко или единствено със изсъхнало. Но, за жалост, огромна част от преработвателите вървят интензивно по този път, уточни Симеон Караколев, пред "Труд ".
Той добави, че заблуждаването на потребителите е закононарушение и не схваща за какво Българската организация по сигурност на храните и Комисията за отбрана на потребителите към момента това го търпят.
От БАБХ, че не съществува референтен лабораторен способ за определяне на съществуването на изсъхнало мляко в млечните артикули.
Затова и в целия Европейски Съюз не се правят такива лабораторни изпитвания.
“Наредбата за характерните условия към млечните артикули е записано, че “Наименованието “прясно мляко” се употребява за млечен артикул, получен от сурово мляко, претърпял развой на пастьоризация, в който се позволява изменение на естествената масленост на млякото посредством лишаване или добавка на сметана, получена от сурово мляко”. Т. е. не се позволява влагането на възобновено изсъхнало мляко, декларират от БАБХ.
Според Симеон Караколев обаче, би трябвало да се търси метод, друг от общоприетия. Ако има смъртен случай от подобен артикул, представете си, че той не беше в България, мислите ли, че нямаше по какъв начин да се откри какъв е размерът на сухото мляко, уточни Караколев.
Решението на казуса е да се вкарат многократно по-високи наказания от сегашните. Във Франция беше осъден с 300 000 евро производител, който заблуждава потребителите по отношение на наличието на продукта, който предлага. У нас санкциите са от порядъка на 3000 - 10000 лв.. При изискване, че той прави оборот по 30 000-40000 лв. дневно, мислите ли, че ще го уплашите с тези наказания, сподели Караколев.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР