Младите музиканти от новосъздадения струнен квартет Мотус ще дебютират пред

...
Младите музиканти от новосъздадения струнен квартет Мотус ще дебютират пред
Коментари Харесай

Струнен квартет ``Мотус`` с дебют на сцена |

Младите музиканти от новосъздадения струнен квартет " Мотус " ще дебютират пред аудитория на следващия ден, 21.01.2022 година.

Виктор Тренев , цигулка, Георги Райчев , цигулка, Христо Илиев , виола са студенти в НМА " П.Владигеров " в София, а виолончелистката Наума Найман е към момента ученичка в НМУ " Л.Пикпков ".

Младите музиканти са част от състава на " Нов симфоничен оркестър ".

Проектът „ Дебют на струнен квартет Motus ” е част от задачата на оркестъра, която той следва неотменно към този момент три десетилетия – да дава път и поле за изява на млади неутвърдени български музиканти, предоставяйки им професионална сцена за изява. Тази задача оркестърът следва по собствен личен метод – като инспирира стремежи и задейства креативност в своите бъдещи музиканти и български гении. Дава им път, само че и самочувствие сами да намерят пътя към изкуството – да не са част от мозайка, която някой различен реди.

През годините Нов симфоничен оркестър и концертна къща „ Юлия Христова показва “ са дали дебютни изяви на актьори и групи като Станимир Тодоров, Красимира Стоянова, Росен Миланов, Васил Пармаков, фюжън групата Акага, квартет „ Аркадиана “, Борислав Йоцов и доста други.

Програмата на концерта е повече от завладяваща - в нея са включени два струнни квартета - струнен квартет №19, К.465 ( “Дисонантен ”) от Волвганг Амадеус Моцарт и квартет номер 8 опус 110 от Дмитрий Шостакович.

Нов симфоничен оркестър е основан през 1991 година по самодейност на музикалния критик Юлия Христова. Основната концепция е да се работи за образованието и израстването на младите български музиканти, както и да им бъде възложен концертен подиум за професионална изява.

Школата на Нов симфоничен оркестър запълни нишата на музикалното обучение и по този начин на процедура обезпечи последователност в българските оркестри и оперни театри.

По сходен метод беше „ основана “ и публиката на оркестъра. Дори късата статистика на репертоарният плакат на оркестъра е задоволителна, с цел да очертае периметрите на изтънчен музикален усет, мащабите на обособените исторически столетия в класическата музика. Нещо повече, богатият документален аудиоархив е белязан от осъществявания, които се смятат за неповторими в новата българска оркестрова процедура, напълно конкурентни на актуалната оркестрова стилистика и специфични като енергиен заряд и ентусиазъм.

Средата, която сътвори институцията Нов симфоничен оркестър е базата, върху която се надградиха десетки модели на действие на един организъм от сходен вид. Оркестърът разполага с необятен отзивчив набор – от огромните типичен симфонични и камерни стратегии, през репертоара за обичайния салонен състав и просветителните детски стратегии до по-комерсиалните поп и рок жанрове, пърформънси, нарочни майсторски класове по разнообразни принадлежности, академия по оркестрово диригентство и фестивални стратегии.

В историята на оркестъра няма сцена /в смисъл на пространство/, на която неговите музиканти да не са свирили. Както в обичайния вид концертни зала, по този начин и в художествени галерии, корпоративни пространства, резиденции на посланици, залите на огромни петзвездни хотели, както и десетки концерти навън.

Уникална е артистичната история на оркестъра. Той освен образова стотици млади реализатори. Административния и артистичен мениджмънт на оркестъра съумя да съчетае риска от привличането на напълно неопитните млади музиканти, солисти и диригенти с опита на майсторите в оркестровия и солистичен род. От тази амалгама произтекоха събития и креативен ориси, немислими без съществуването на Нов симфоничен оркестър.

Отказът да се следва конюнктурата и комерсиализацията на класическата музика носеше големи разтърсвания в развиването на организацията. Но крайният резултат постоянно беше печеливш и откриваше идната вероятност.

Създаден в последното десетилетие на 20 век и одобрен в 21 век, оркестърът като че ли придвижи във времето най-стойностното от богатото завещание в класическата музика и съумя да го придвижи в сегашното. Така Нов симфоничен оркестър извърши своята задача, само че и отвори необятно вратите към последващи провокации и нови духовни пространства.

Концертът е с начален час 19,30.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР