Младите хора все по-рядко се ориентират към тази професияМалко над

...
Младите хора все по-рядко се ориентират към тази професияМалко над
Коментари Харесай

Липсват ни над 30 000 медицински сестри

Младите хора все по-рядко се ориентират към тази специалност

Малко над 22 000 медицински сестри, които работят у нас, са в пенсионна възраст. Това е една трета от всички заети в специалността.

Антоанета Габровска е основна здравна сестра в онкологичния център в Русе. Завършила е образованието си преди 36 години.

"Акушерките пускат сестрите в болничните заведения съвсем незабавно, при започване на образованието. Още първата година, когато започнах да изучавам, имах допир с родилки, с новородени, с техните проблеми. Това по този начин ме възпламени по специалността, че повече в никакъв случай не съм помисляла да я променям ", показа Антоанета Габровска, представен от.

Натъжава я това, че младите все по-рядко се ориентират към тази специалност. По данни на съсловната организация у нас не доближават над 30 хиляди медицински сестри.

"Виждам главната компликация в ниската оценка в обществото на труда на здравната сестра и изобщо на експертите по здравни грижи. Това проличава от отлива на кандидат-студентите за тези специалности ", добави основната здравна сестра.

Яница Михайлова е един от дребното младежи, които въпреки всичко избират специалността. Тя работи като здравна сестра от 3 години.

"Това е една моя детска фантазия. Записах, с готовност го приключих и в този момент с готовност упражнявам, давам всичко от себе си ", сподели тя.

Въпреки компликациите, за Яница всеки ден е победа, когато е помогнала даже на един пациент.

"Ние би трябвало да ги мотивираме, че всичко ще бъде наред, че ще минат една стъпка от техния живот, ние ще бъдем постоянно до тях ", добави здравната сестра.
Източник: dunavmost.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР