Младите хора са изморени от живот в условия на стресЗатворени,

...
Младите хора са изморени от живот в условия на стресЗатворени,
Коментари Харесай

Д-р Дора Пачова: Страхът и тревогата сриват имунната система

Младите хора са изморени от живот в условия на стрес

Затворени, децата стават нападателни и завладяващи

В днешното време на COVID-19 съхраняването на психологичното здраве е огромно предизвикателство и пред възрастни, и пред млади, счита доктор Дора Пачова, доктор хомеопат с повече от 30 години процедура, ръководител на Асоциацията на лекарите хомеопати в България.

“В условия на стрес тялото не може да включи напълно своята имунна отбрана. За да я задейства, то доста постоянно изключва функционалности като регенерация и напредък. Така че, когато има огромен стрес и той е непрекъснат, както е в този момент, няма цялостна регенерация на организма и това е в допълнение изискване за повече заболявания и при родителите, и при децата. Младите хора също са изморени от живот в условия на стрес и доста неизвестни”, споделя доктор Пачова.

Проф. Кристиан Шуберт от университета в Инсбрук, който се занимава с психоневроимунология, в своя презентация за постковид проблемите споделя, че страхът и паниката водят непосредствено до имуносупресия. И последствията от всичко това ще забележим в идващите 20 до 40 години. Правени са изследвания от неговия екип и е потвърдено, че деца, които са претърпели 6 или повече стресови събития до 6-годишна възраст - разводи, кавги, гибел, принуждение, боледуват повече от хронични болести и могат да изгубят до 20 години от живота, който им е съдбоносен. Това са неща, върху които е доста значимо нашето общество да се замисли, моли доктор Пачова и припомня, че формулата е елементарна: стрес - подтиснат имунен отговор - заболявания.

Интересна статистика за поведенческите и прочувствени нарушавания на децата сред 6 и 18 години, които порастват в изискванията на COVID-19, е оповестена предходната година в сп. “Педиатрия”. Най-често се следят липса на внимание, огромна нервност, тревога, непотребни искания, “прилепване” - потребност някой да ги твърди непрекъснато, че е с тях и нищо няма да им се случи, нарушен сън, хранителни разстройства - както безапетитие, по този начин и гасене на напрежението с доста храна. При дребните деца има действителен риск от декаданс в държанието - то става примитивно, нападателно. Възрастният човек, даже да изгуби част от уменията си, има насъбрани доста, с които ще компенсира неналичието на връзка, до момента в който едно малко дете в късия си живот няма обществен опит, на който да се опре.

“Децата до 7 години всичко виждат и чуват, само че не постоянно могат да си го обяснят. Родителите си мислят, че като свидлив зъби и премълчат страховете си, защищават своите деца, само че това на процедура не се случва. Малките интуитивно усещат всичко и стават катализатор, променяйки своето държание, с цел да може да се случи някаква смяна в фамилната среда. Така че в множеството случаи не децата имат потребност от лекуване, а някой различен член на семейството”, споделя наблюденията си доктор Пачова.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР